Jdi na obsah Jdi na menu

Americká kapela Interpol vyhlašuje pátrání po fanoušcích v České republice!

2. 3. 2015

Live: Interpol

Datum: 12.08.2015                                                 Místo: Lucerna Music Bar, Praha

interpol_2015.jpgInterpol (foto - zdroj: D Smack U Promotion)

Mezinárodní slídící organizace Interpol má jistě spoustu příznivců, zcela jistě ale nemá tolik fanoušků po celém světě, jako americká kapela totožného jména. Desky a koncerty Interpol jsou totiž mezi hudebními fandy velmi žádané zboží.

Po odchodu basáka Carlose Denglera v roce 2010 ale nebyla vůbec žádná záruka, že Interpol vydají v budoucnu nějaké další album. Po maratónu více než 200 koncertů si zbývající členové kapely - kytarista Daniel Kessler, zpěvák a kytarista Paul Banks a bubeník Sam Fogarino – vzali na dva a půl roku volno. Poprvé všichni žili v jiných městech a dělila je zeměpisná i mentální dálka.

Technicky vzato, Interpol vznikli na univerzitě v New Yorku v roce 1997, kdy Kessler k sobě přibral Denglera a Bankse a založili kapelu. „Bylo mi jedno, jestli jsou to talentovaní hudebníci nebo jestli mají podobný hudební vkus. Hledal jsem spíš citlivé lidi,” vzpomíná. V roce 2002 - s Fogarinem na bicí - podepsali smlouvu u labelu Matador a vydali svůj debut „Turn On The Bright Lights”, který se dle hudebního serveru Pitchfork stal albem #1 toho roku.

Během dalšího desetiletí vydali tři alba, která se dostala do první pětky hitparády Billboard 200. Skupina získala skvělé kritiky od časopisů Rolling Stone a TIME, vystoupila v televizních show u Lettermana, Conana, Lena a byla hlavní hvězdou festivalů Lollapalooza a All Tomorrow's Parties. Interpol hráli také na turné s legendárními U2 a Cure. Věnovali se i svým hudebním projektům, ale nakonec se jejich cesty opět spojily, stejně jako poprvé, kdy se sešli v očekávání, kam je jejich hudba dovede.

„Paul a já jsme se sešli v srpnu 2012, což byl takový první pokus, jestli a jak budeme pokračovat v práci,” říká Kessler. „Neměli jsme žádné plány. Rozhodně jsem v mozku neměl nic, co by mi říkalo, jak dál. Bylo to takové hraní muziky s tím, jestli v nás ještě něco je.”

Brzy bylo jasné, že v kapele opravdu pořád něco je, něco urgentního, něco revitalizovaného, energického a neodolatelného.

Horké srpnové dny v New Yorku a zkušebna skupiny Battles vytvořila prostředí pro vznik nového alba pojmenovaného „El Pintor”, páté velké desky Interpolu a jejich nejradostnější. Je to neúprosné a energické album, stejným dílem impozantní a nadupané.

S Banksem na basu, „písničky začaly růst, co se jejich identity týče,” vysvětluje Kessler. „Bylo to v tom smyslu najednou jak nová kapela.”

Fogarino se ke zkouškám přidal trochu později a to, co slyšel, ho příjemně překvapilo a nadchlo. Kesslerovy a Banksovy aranžmá pak skvěle a osobitě obohatil o své perkuse a bicí. Deska se nahrávala v legendárním studiu Electric Lady Studios a v úplně novém studiu Atomic Sound v New Yorku.

V kontrastu s předešlými deskami se Interpol s albem „El Pintor” vrátili o krok zpátky a „nechali skladby vznikat”, jak vysvětluje Fogarino a popisuje trpělivost, která byla nutná k poznání, kam je jejich hudba dovede. Nebyla žádná záruka, že budou znovu spolu nahrávat, ale výsledek je skvělý a vzrušující stejně jako jejich předešlá alba. Interpol se proto rozhodli vrátit ve velkém stylu i na pódia a pro letošní rok přichystali celosvětové turné, ve kterém zavítají i do Evropy.

Čeští fanoušci mohli Interpol vidět před lety v Panenském Týnci na festivalu, ale na jejich samostatný koncert se dosud těšili marně. Dlouhé čekání je však konečně u konce, Interpol vystoupí 12. sprna v pražském Lucerna Music Baru!

Vstupenky jsou k dispozici v sítích Ticketpro, Ticketportal, EventimGoOut.cz a na webu www.musicbar.cz za 790,- Kč + poplatky. V pokladně Lucerna Music Baru bez poplatku. Na místě v den koncertu budou lístky za 950,- Kč.

Pořadatel: www.dsmacku.com