Jdi na obsah Jdi na menu

Americká kapela Slipknot se vrátí do České republiky!

6. 10. 2015

Live: Slipknot       

Datum: 27.01.2016                                     Místo: O2 Arena, Praha

slipknot-2015.jpgSlipknot (foto - zdroj: slipknot1.com)

Dlouho očekávaný návrat maskovaných Slipknot se konečně stane skutečností. Ve středu 27. ledna totiž odehrají koncert v rámci svého turné k aktuální desce „.5: The Gray Chapter”, a to v prostorách pražské O2 Areny.

Když někdo kombinuje hutný a hodně temný metal s prvky hardcore a starého punku, nebojí se do toho všeho ještě na pódium postavit za gramofony diskžokeje, a navíc si oblékne hororové kostýmy, pak to musí být jedině blázen. Jenže americké kapele Slipknot tahle karta vyšla a navíc jí přinesla světovou popularitu.

Všechno to začalo v roce 1995. V městečku Des Moindes ve státě Iowa se dala dohromady partička lidí a společně založili skupinu s názvem Slipknot.

Po roce zkoušení a hraní v zapadlých klubech si na vlastní náklady vydali svůj debut „Mate, Feed, Kill, Repeat”. CD vyšlo jen 2000 kusů a Slipknot si jím získali pozornost několika hudebních nakladatelství. Nakonec podepsali smlouvu s Roadrunners Records. Producent Ross Robinson jim pomohl a v roce 1997 začali nahrávat ve studiích Indigo Ranch v Los Angeles. Nějaký čas se kapela ještě přetvářela, aby nakonec představila devět chlápků oblečených v kombinézách a surrealistických maskách.

Původní sestavu Slipknot tvořili DJ Sid Wilson, bubeník Joey Jordison, basák Paul Gray, bubeník Chris Fehn, kytarista James Root, samply měl na starosti Craig Jones, perkuse Shawn Crahan, kytary Mic Thompson a zpěv Corey Taylor. Pro někoho je možná devět členů trochu moc, ale jak říká Shawn Crahan: „Celé tři roky jsme měli perfektní docházku na zkoušky. Všichni tam byli načas, nikdo nikdy nechyběl. Naše hudba je tak závislá na každém členovi, že kdyby chyběl jediný člověk, třeba i DJ, už by to nebylo ono. I ty nejmenší věci dělají skladby takové, jaké jsou.” Můžeme mu dát jen za pravdu. V roce 1999 vydali tito trochu potřeštění hudebníci nahrávku „Slipknot” a tím odstartovali tu hrůzu a šílenství, co kapelu doprovází. Alba „Slipknot” se prodalo víc než 2,5 milionů nosičů a to znamenalo platinovou desku.

Pro producenta Rosse Robinsona vůbec první. Po dvouletém vystupování na Ozzfestu, různých festivalech a koncertování v mnoha zemích světa vyšlo jejich další album s názvem „Iowa”. Tahle deska je mnohem tvrdší a temnější než ta předchozí. Rozporuplné reakce vyvolala další nahrávka „Vol.3: (The Subliminal Verses)”, kterou produkoval Rick Rubin. Slipknot ji představili v roce 2004 naživo v České republice v rámci předskakování Metallice a jejich výtečný koncertní set byl přijat s nadšením.

V roce 2008 Slipknot vydali své již čtvrté album nazvané „All Hope Is Gone”, které bylo platinové v USA, Austrálii a Japonsku. Po vydání desky se kapela vypravila na světové turné, které zavítalo opět i do České republiky, a to do ostravské ČEZ Arény. S albem „All Hope Is Gone” přišla i změna masek a kostýmů.

Kapela se následně odebrala na odpočinek, během jehož trvání se někteří členové věnovali jiným projektům (Stone Sour, Dirty Little Rabbits, Murderdolls, Will Haven nebo Sid). Basista Paul Gray, který si plánoval budoucnost se superskupinou Hail!, byl 24. května 2010 nalezen mrtvý v jednom z hotelových pokojů v Johnstonu, ve státě Iowa. Okolnosti, které provázely jeho smrt, v té době nebyly bezprostředně známy. Pitva nepotvrdila podezření, že jeho smrt způsobil někdo jiný.

Den po jeho smrti absolvovalo zbývajících osm členů kapely (bez masek) tiskovou konferenci po boku Grayovy manželky a jeho bratra, na které vyjádřili své pocity k této tragické události. Dne 21. června bylo jako příčina Paulovy smrti potvrzeno náhodné předávkování morfiem a fentanylem.

Formace Slipknot s vyjádřením o své budoucnosti váhala a fanouškům nabídla v roce 2010 jen DVD (sic)nesses se záznamem koncertu z festivalu Download z roku 2009 a pětačtyřicetiminutový film dokumentující turné na podporu „All Hope Is Gone”, který je zároveň poctou zesnulému hudebníkovi.

V roce 2011 se Slipknot vrátili na koncertní pódia, zesnulého basáka při živých vystoupeních nahradil zakládající kytarista Donnie Steele.

Práce na pátém studiovém počinu začala koncem roku 2013, v prosinci téhož roku opouští kapelu dlouholetý bubeník Joey Jordison. Vydání alba „.5: The Gray Chapter” předznamenaly čtyři singly – „The Negative One”, „The Devil In I”, „Custer” a „Killpop”.

Po dlouhých spekulacích jsou posily odtajněny. Do skupiny přichází basista Alessandro Venturella a bubeník Jay Weinberg, nová éra jedné z největších metalových formací současnosti tak může začít! Jejich koncertní show je pověstná! Vítejte ve světě šílenství a hrůzy, kterou představuje metalová kapela nového věku Slipknot!

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v síti Ticketportal od 790,- Kč.

Pořadatel: livenation.cz

Související:

Před Slipknot v Praze vystoupí Suicidal Tendencies!