Jdi na obsah Jdi na menu

Americký zpěvák Gregory Porter bude koncertovat v Praze!

22. 11. 2017

Live: Gregory Porter

Datum: 23.04.2018                                            Místo: Forum Karlín, Praha

gregory-porter_2018.jpgGregory Porter (foto - zdroj: Hudební legendy naživo)

Dvojnásobný držitel ceny Grammy Gregory Porter připravil desku pod vydavatelstvím Blue Note s názvem „Nat King Cole & Me”. Jedná se o poctu jeho idolu, legendárnímu zpěvákovi, pianistovi a skladateli Nat King Coleovi. Gregory Porter chystá k nahrávce turné, které se zastaví i v České republice, a to 23. dubna v pražském Foru Karlín.

Jazz, funk, soul, R&B, gospel i akustický pop. To vše vkusně míchá americký zpěvák a skladatel Gregory Porter s velmi dobře rozeznatelným medovým hlasem, který si za rekordně krátkou dobu podmanil celý svět. Každé jeho album znamenalo pozvánku na udílení cen Grammy.

První dvě desky, „Water” (2010) a „Be Good” (2012), získaly nominaci. Za třetí a čtvrtou nahrávku, „Liquid Spirit” (2013) a „Take Me to the Alley” (2016), už si zpěvák odnášel zlatý gramofonek. Cena Grammy pro poslední jmenované album má význam i pro Českou republiku. Tuzemský klávesista, hammondkář, skladatel a producent v jedné osobě Ondřej Pivec na desce totiž hraje s Gregorym Porterem.

Ať už Gregory Porter vystupuje v newyorském jazzklubu, brooklynském kostele nebo koncertní síni evropské metropole, všude dokáže svým neuvěřitelně hebkým barytonovým hlasem, vygradovanou směsí autorských kompozic a pečlivě zvolených standardů způsobit rozruch. Čeští fanoušci se o tom budou moci přesvědčit 23. dubna od 20 hodin ve Foru Karlín.

Na pražském koncertě umělec představí skladby z nového alba „Nat King Cole & Me”. Coleův vliv na život a tvorbu Gregoryho Portera se dá vystopovat až do jeho dětských vzpomínek. „Byl naprosto jedinečný. Složil skvělou muziku, tak úžasné věci na poslech, že se jimi musíte inspirovat – jeho výjimečným zabarvením hlasu, stylem a pohodou,” rozplývá se zpěvák.

„Sáhnout po zdrojích své inspirace a bytí pro mě bylo naprosto přirozené. Mými kořeny jsou má matka, gospely a Nat King Cole,” tvrdí Porter. „Máma říká, že jsem první písničku napsal, když mi bylo pět, nahrál jsem ji na kazetu a pak ji pustil, když se vrátila z práce.” Jakmile skladbu uslyšela, vykřikla Ruth Porterová: „Chlapče, ty zníš jako Nat King Cole!” Tento kompliment okamžitě vyslal malého Gregoryho pátrat v její hudební sbírce. „Dal jsem desku do gramofonu a najednou se z beden začal linout ten hlas, ten výživný zvuk. Jako by ve mně zaplnil prázdnotu. Chyběl mi v životě otec, nevychovával mě, nezajímal se o mě. Poslouchal jsem Natova alba a představoval si, že je mým otcem,” svěřuje se Porter.

Na pomoc s poslední nahrávkou si Gregory Porter přizval šestinásobného držitele ceny Grammy aranžéra Vince Mendozu a kapelu London Studio Orchestra. Na albu znovu otevírá Coleovy nejvzácnější klasiky. „Skladby jsem vybíral podle pocitů,” říká Porter. “Prostě jsem shromáždil písně, které pro mě za ta léta něco znamenaly. Nahrávat Natovy songy pro mě byla velice osobní záležitost, protože jsem zprostředkovaně slyšel mou matku. A pořád tak nějak cítím, že hledám otce.”

Vstupenky na pražské vystoupení Gregoryho Portera jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro v cenových relacích od 990,- Kč do 2740,- Kč. Koncert se bude konat v rámci festivalu True Music.