Jdi na obsah Jdi na menu

Bobby McFerrin se vrátí do České republiky!

27. 11. 2017

Live: Bobby McFerrin

09.05.2018 Forum Karlín, Praha
10.05.2018 Gong, Ostrava

bobbymcferrin2015.jpgBobby McFerrin (foto - zdroj: facebook.com)

Bobby McFerrin už několik desetiletí boří všechna hudební pravidla. Je desetinásobný držitel ceny Grammy, autor patnácti alb, prodaných ve více než 20 milionech kopiích, který smazává rozdíl mezi pop music a uměním. S bosýma nohama pobíhá po pódiích nejslavnějších světových scén, objevuje nepopsané hlasové rozsahy, inspiruje celou novou generaci a cappella zpěváků, ovlivňuje beatboxery.

Rozsah a různorodost jeho práce je nesmírná. Dotýká se všech žánrů, prokazuje neuvěřitelné improvizační schopnosti, tvoří novotvary. Přesto je jeho hudba vždy přístupná, lákavá a dokáže okouzlit.

Americký zpěvák Bobby McFerrin využívá hlasový rozsah čtyř oktáv, jímž dokáže vytvořit iluzi dvojhlasného i vícehlasného zpěvu a unikátními hlasovými technikami nahradit kapelu. Po celém světě ho nejvíce proslavila skladba „Don´t Worry Be Happy”, která ho vyšvihla na vrchol hitparád. Bobby o ní později řekl, že vznikla jen tak mimochodem. Nenechal se vézt na vlně popularity, ale vrhl se hledat novou inspiraci a studovat dirigování. Jeho vystoupení jsou plná energie a improvizací, do nichž rád zapojuje publikum. Čeští fanoušci mu jeho náklonnost oplácejí vyprodanými koncerty.

„Chci, aby diváci opouštěli sál a zpívali si druhý den ráno v kuchyních. Rád bych posluchače přivedl k tomu pocitu radosti a svobody, jaký zažívám při zpěvu já,” říká Bobby.

Bobby McFerrin nikdy nepatřil ke konvenčním umělcům. Možná proto, že vyrostl obklopen muzikou všech směrů - klasikou, R&B, jazzem, popem a world music. Už ve třech letech dirigoval u gramofonu Beethovena, schovával se pod pianem během výuky mladších sester, tancoval po domě na Louise Armstronga, Judy Garland, Ettu Jones a Freda Astaira. Všechny tyto vlivy splynuly s jeho uměním. „Když vyrůstáte na směsi hudby, prostě to tak musí dopadnout. Je to jako kdybych žil ve vícejazyčné domácnosti,” tvrdí.

Bobby McFerrin stále plní koncertní haly po celém světě a dál objevuje nekonečný potenciál lidského hlasu. Když vyzve publikum, aby s ním zpívalo, málokdo odolá. V příštím roce se u nás ve svých 68 letech představí hned dvakrát. Vystoupí 9. května v pražském Foru Karlín a 10. května v multifunkční aule Gong v Ostravě.

Vstupenky na koncerty Bobbyho McFerrina jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro.