Jdi na obsah Jdi na menu

Fanoušky Eda Sheerana rozehřeje Ryan Keen!

20. 1. 2015

Live: Ed Sheeran              Support: Ryan Keen     

Datum: 12.02.2015               Místo: Tipsport Arena, Praha

ryan-keen-2015.jpgRyan Keen (foto - zdroj: Charm Music)

Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran vystoupí poprvé před českým publikem už za necelý měsíc. Usměvavý zrzavý sympaťák, který o uplynulém víkendu spolu s kolegou Samem Smithem ovládl nominace na prestižní ceny Brit Awards (bodovat může v kategoriích zpěvák roku, album roku, singl roku a videoklip roku), bude mít v Praze i atraktivního předskokana.

Fanoušky na jeho skvělý koncert, který bude součástí „x Tour” k velmi úspěšnému druhému studiovému albu a uskuteční se 12. února v Tipsport Areně, navnadí britský hudebník Ryan Keen.

„Mám toho tolik co říct,” zpívá Ryan Keen v písni „Orelia”… a skutečně tomu tak je. Britský zpěvák a písničkář s vřelým zvučným hlasem hraje na kytaru téměř jako virtuóz a jeho tvorba zahrnuje prvky folku, blues i akustické hudby.

Narodil se v roce 1987 v městečku Totnes v britském hrabství Devon. Když vyrůstal, poslouchal hudbu rozličných žánrů: folkovou muziku Nicka Drakea a Johna Renbourna, ale také bluesové legendy jako BB Kinga. Inspirovali jej Eric Clapton či Buena Vista Social Club. Měl dokonce i hip hopové období.

Jeho největším vzorem je ovšem John Lennon a první dvě alba kapely Coldplay jsou podle Ryana Keena doslova „geniální”. Na jeho tvorbu má významný vliv také španělská kytara, zejména flamenco. Všechny tyto vlivy můžete slyšet v jeho písničkách.

Už v době studií na Westminsterské univerzitě vystupoval a skládal písně pro jiné muzikanty.

Po nějaké době začal společně s Joshem Friendem z dubstepové formace Modestep připravovat na začátek roku 2010 debutové EP. Pojmenoval ho „Aiming For The Sun” a nabídl na něm čtyři skladby. Nahrávku vydal vlastním nákladem a pár stovek kopií prodal na koncertech.

Důležitý posun v jeho kariéře přišel, když vyhrál soutěž, díky níž dostal možnost představit se v březnu 2011 na přehlídce South by South West v Texasu. Následně podepsal smlouvu se společností Imagem a našel management, což mu umožnilo opustit běžné zaměstnání a věnovat se naplno muzice. V říjnu toho roku dostal nabídku vyrazit na turné s rodící se super hvězdou Edem Sheeranem.

V lednu 2012 natočil EP „Focus” s písněmi „Orelia”, „See Me Now” a „In My Mind”. Nahrávka měla úspěch a otevřela Ryanovi cestu k vystoupením na řadě velkých letních festivalů.

Následně ho jako předskokana angažoval rapper Plan B na iTunes festivalu, kde byl Ryan Keen jediným umělcem bez smlouvy s významným vydavatelstvím. Natočil EP živák „Back To The Ocean”, jenž obsahuje duet s Newtonem Faulknerem.

Ryan pak vyrazil i na samostatné turné a měl možnost vystoupit v londýnské Royal Albert Hall před zpěvačkou Leonou Lewis.

Debutové album „Room For Light” vydal 23. září 2013.

Ryan Keen dokázal během čtrnácti měsíců odehrát 260 koncertů, na Twitteru ho sleduje řada hvězd včetně Eda Sheerana a Harryho Stylese z One Direction, spolupracoval s předními producenty, mezi nimiž jsou i The Nexus (Lana Del Rey) nebo Fink (John Legend, Pro Green) a bezpochyby před sebou má velkou hudební budoucnost.

Pořadatelé mají pro příznivce Eda Sheerana skvělou zprávu. Po delším jednání s managementem umělce s radostí oznamují, že mohou do prodeje uvolnit další vstupenky.

Vzhledem k tomu, jak rychle se lístky vyprodaly i po předchozím navýšení kapacity, se dá předpokládat, že ani tentokrát tomu nebude jinak.

Další vstupenky na pražský koncert Eda Sheerana za 990,- Kč a 1290,- Kč půjdou do prodeje ve středu 21. ledna v 9:00 hodin prostřednictvím sítí Ticketpro a Ticketportal.

Pořadatel: www.charmmusic.cz

Související:

Zrzavý sympaťák Ed Sheeran zavítá premiérově do České republiky!

Koncert Eda Sheerana se pro velký zájem přesouvá do Tipsport Areny!