Jdi na obsah Jdi na menu

Irský písničkář Damien Rice vystoupí v České republice!

28. 5. 2016

Live: Damien Rice

Datum: 03.08.2016                                    Místo: Divadlo Archa, Praha

damien-rice_2016.jpgDamien Rice (foto - zdroj: colours.cz)

Magický, intimní, okouzlující i intenzivní večer zažije 3. srpna pražské Divadlo Archa. Na výjimečném koncertě v klubovém prostředí zde vystoupí irský písničkář, charismatický bard a velký hudební vypravěč Damien Rice.

Do České republiky se vrací tři roky po skvěle přijatém vystoupení na festivalu Colours of Ostrava, aby u nás poprvé představil naživo písně ze své zatím poslední studiové desky „My Favourite Faded Fantasy” z roku 2014.

„Jeho schopnost ovládnout obrovské jeviště hlavní scény i třicetitisícový dav byla neuvěřitelná. K neopakovatelnému momentu patřila i účast dívky z publika při skladbě Cheers Darlin´. O to více se těšíme na jeho samostatný koncert v téměř klubovém intimním prostředí,” zdůrazňuje ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová, která za pozváním Damiena Rice do Prahy stojí.

Dublinský rodák si na kompromisy nepotrpí, když v roce 1997 odešel od úspěšné irské kapely Juniper (později Bell X1), bylo to kvůli diktátu velkého vydavatelství, co by měli hrát, a na několik měsíců utekl farmařit do Toskánska. Nakonec se vrátil k hudbě a dvě jeho vydaná alba „O” (2002) a „9” (2006), která získala nejen platinová a zlatá ocenění, patří k vrcholům současného písničkářství. Významně se na nich podílela asi největší Damienova hudební múza, dnes už také proslavená irská písničkářka Lisa Hannigan.

Letos třiačtyřicetiletý Damien Rice nikdy nezískal žádnou Grammy ani Mercury Prize, za to se jeho hořkosladké balady objevily v mnoha filmech i na televizní obrazovce. „The Blower's Daughter” například určovala náladu slavného amerického filmu „Closer” („Na dotek”), ale Rice zabodoval i v dalších snímcích např. „Vysvobození”, „Shrek”, „Reservation Road” nebo „V dobré společnosti”. O televizních seriálech ani nemluvě např. „Dr. House”, „Lost”, „Chirurgové” aj.

V posledních letech se také věnuje projektům na podporu ekologie a lidských práv. S Bonem, Bobem Geldofem, Angelique Kidjo a Vanessou Redgrave podpořil v květnu 2012 na dublinském koncertě Electric Burma celoživotní úsilí nositelky Nobelovy ceny míru Aung San Suu Kyi z Barmy. Ještě předtím během aukce na podporu zemětřesením zničeného Haiti zakoupil za půl milionu dolarů utržených v soutěži Factor X od Bona kytaru. Skladbami přispěl také na mnoho alb, jejichž zisky šly na podporu dobrých věcí např. Songs For Tibet, Canciones de Cuna (Lullabies) nebo Raise Hope For Noc.

Vstupenky na pražský koncert jsou již zcela vyprodány.