Jdi na obsah Jdi na menu

Legendární Zucchero se vrací po pěti letech do Prahy!

8. 4. 2016

Live: Zucchero

Datum: 12.10.2016                                 Místo: Forum Karlín, Praha

zucchero_2016.jpgZucchero (foto - zdroj: zucchero.it)

Zucchero ohlásil vydání nového studiového alba. Již dvanáctá deska v jeho diskografii spatří světlo světa koncem dubna pod názvem „Black Cat” a slibuje návrat k zpěvákovým hudebním kořenům.

Hity jako „Senza Una Donna”, „Baila Morena”, „Diamante”, „Wonderful Life” nebo „Everytime You Go Away” znají posluchači na obou stranách Atlantiku. Spolupracoval s největšími hvězdami populární, rockové i operní scény jako např. se Stingem, Rolling Stones, Michaelem Jacksonem nebo Lucianem Pavarottim a hostily ho nejvyhlášenější světové koncertní síně – ať již to byla newyorská Carnegie Hall nebo londýnská Royal Albert Hall. Jeden z nejrespektovanějších zpěváků, skladatelů a kytaristů vystoupí 12. října v pražském Foru Karlín.

„Pobavit lidi takovým způsobem může skutečně snad jen Ital... Když zazpíval píseň Baila Morena, kterou vystřídal další hit Senza Una Donna, potlesk, jenž následoval, byl nekonečný. Je to jeden z těch koncertů, které si zkrátka nemůžete nechat ujít,” napsal před časem o jednom z jeho vystoupení německý Der Spiegel.

Adelmo Fornaciari, který je celému světu známý pod uměleckým pseudonymem Zucchero, se narodil v roce 1955 a jen o patnáct let později se začal profesionálně věnovat hudbě. V roce 1984 se dočasně přestěhoval do Kalifornie, kde započal spolupráci s italským producentem Coradem Rustici, která se následně ukázala v jeho hudební kariéře jako zlomová. Ze spojení Zucchero - Rustici nakonec vzešla celá řada nahrávek, včetně Zuccherových „nejzásadnějších” alb jako „Blue's” a „Oro incenso e birra”, které zpěvák v roce 1990 zčásti přezpíval do angličtiny a souhrnně vydal pod názvem „Zucchero Sings His Hits In English”. Tato kompilace přinesla hity jako „Diamante”, „Wonderful World” nebo duet s Paulem Youngem „Senza Una Donna” („Without A Woman”) - asi nejslavnější Zuccherovu skladbu dodnes, která si podmanila doslova celou Evropu.

Následovala trochu temnější, ale kritikou vysoce hodnocená deska „Miserere” (1992), která mj. přinesla duet s již zmíněným Lucianem Pavarottim a další masivní útok na hitpardové žebříčky v podobě alba „Spirito DiVino” (1995). Na vrcholky hitparád Zucchera okamžitě po vydání katapultovala i píseň „Baila Morena” z alba „Shake” (2001) a s miliony prodaných kopií se zpěvák zapsal do hudební historie i s albem „Zu & Co” (2004) - kolekcí duetů s hudebními veličinami jako B. B. Kingem, Milesem Davisem, Stingem nebo Ericem Claptonem. Po dalším hitovém albu „Fly” z roku 2006 zrekapituloval Zucchero svoji dosavadní kariéru kompilací „All The Best” a následně záznamem koncertu v Itálii.

V roce 2010 zazářil s albem „Chocabeck”, na kterém dělal s Brianem Wilsonem z Beach Boys a Bonem z U2 a které následně koncertně představil ve více než stovce zemí.

V roce 2012 nahrál v Havaně ve spolupráci s tamními nejlepšími hudebníky „La Sesión Cubana” - kolekci sedmi zbrusu nových skladeb a šesti přearanžovaných starších hitů. „Jak všichni ví, moje hudba vychází z blues, soulu a gospelu. Tento projekt je výletem z New Orleans do Kuby přes Mexico. Latinské a kubánské zvuky a rytmy společně vybízejí k tanci,” popsal Zucchero nahrávku, kterou prvně v živé podobě představil na obřím koncertě na kubánské University of Art před 80 000 lidmi.

V Čechách Zucchero zatím vystupoval jen dvakrát, naposledy v roce 2011 v Divadle Hybernia.

Vstupenky na letošní pražský koncert Zucchera, který opět pořádá NuCoast Productions, jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal za 1490,- Kč a 1690,- Kč.