Jdi na obsah Jdi na menu

Pětadvacetileté výročí Skunk Anansie se bude slavit i v Praze!

7. 4. 2019

Live: Skunk Anansie 

Datum: 25.07.2019                                              Místo: Forum Karlín, Praha

skunk-anansie.jpgSkunk Anansie (foto - zdroj: GoOut.cz)

Skunk Anansie se rozhodli oslavit 25. výročí svého vzniku koncertním albem „25LIVE@25”, na kterém zazní nejlepší skladby z šesti studiových desek, jež dosud natočili a současně s výročním programem vyrazí na světová pódia. Jejich pražská zastávka se uskuteční 25. července ve Foru Karlín.

Skunk Anansie byli odjakživa radikální. Jsou takoví i dnes, spojují v hudbě konfrontaci a něhu, politiku a emoce, výbušnost a klid. Daří se jim úspěšně míchat vlivy různých kultur a osobností v kapele. Když se vynořili z londýnských zkušeben v roce 1994, nadchli každého, kdo měl možnost je slyšet a vidět naživo. Nezněli jako nikdo před nimi.

„Byli jsme jako zemětřesení,” říká zpěvačka Skin, která založila kapelu s basákem Cassem a kytaristou Acem.

Málokterá skupina je na pódiu tak živelná jako právě Skunk Anansie. Jejich vystoupení jsou smrští energie, hluku a originality. Koncertní deska byla nahrána během turné v roce 2016 s názvem „Anarchytecture”. „Na koncertech ožíváme,” říká Cass. „Tam ukazujeme naše tesáky.”

Když Skunk Anansie v roce 1994 vznikli s původním bubeníkem Robbie Francem, kluby a bary rezonovaly britpopem. Dvacetiletí bílí kluci třískali do kytar jako jejich někdejší idoly The Beatles, The Who nebo The Kinks. Skunk Anansie byli téhle scéně na hony vzdáleni. Ve své DNA měli třaskavou směs rasy, pohlaví, sexuality, kulturních a hudebních vlivů. Působili jako outsideři, kteří chtěli ukázat, že je možné se lišit.

Mezi lety 1995 a 1999 formace vydala několik úspěšných singlů, které ji zapsaly do dějin moderní hudby - „Little Baby Swastikkka”, „Selling Jesus”, „Weak”, „Hedonism (Just Because You Feel Good)”, „I Can Dream” nebo „Charlie Big Potato”, a jež se všechny objeví i na albu „25LIVE@25”. Tři kritikou nadšeně přijaté nahrávky z té doby - „Paranoid & Sunburnt” (1995), „Stoosh” (1996) a „Post Orgasmic Chill” (1999) - byly výpovědí kapely, pro kterou neexistovala škatulka.

Předskakovali Therapy?, Bowiemu i U2, headlinovali na Glastonbury, vystoupili v Jižní Africe, na pódiu se setkali s Lucianem Pavarottim na benefičním koncertě organizovaném dalajlámou.

Po několikaleté pauze a mateřství Skin se skupina opět sešla ve studiu a natočila další tři skvělé desky „Wonderlustre” (2010), „Black Traffic” (2012) a „Anarchytecture” (2016).

„Rasismus pořád existuje, sexismus pořád existuje, homofobie pořád existuje a od chvíle, kdy se objevil Trump, probíhá válka,” říká Skin. „Vývoj jde směrem dozadu a to my tolerovat nebudeme.”

Dvacet pět let existence Skunk Anansie je událostí, které se věnují britská i mezinárodní média - Channel 4 News, Newsnight, The One Show, Radio 2 nebo časopisy Kerrang, NME, Classic Rock, Dazed & Confused, Phoenix Magazine, Diva Magazine, The Quietus a další.

Skin obdržela ocenění „Inspirational Artist” na 2018 Music Week Women In Music Awards.

Pro ohromný zájem fanoušků, kteří skoupili všechny dostupné vstupenky na pražský koncert Skunk Anansie během několika prvních hodin předprodeje, bylo vystoupení, původně plánované do Lucerna Music Baru, přesunuto na stejný termín do Fora Karlín. Zakoupené lístky zůstávají v platnosti. Další vstupenky jsou k dispozici na GoOut.cz a v síti Ticketmaster za 790,- Kč + poplatky. Na místě v den koncertu budou za 900,- Kč.