Jdi na obsah Jdi na menu

Renesanční žena PJ Harvey znovu ovládne Prahu!

14. 7. 2016

Live: PJ Harvey

Datum: 13.10.2016                          Místo: Forum Karlín, Praha

024---pj-harvey.jpgPJ Harvey (foto: Angelika Špicarová)

Britská hudební ikona PJ Harvey se po pěti letech vrací do Prahy. Její realisticky posmutnělý alternativně rockový cirkus a zejména letošní album „The Hope Six Demolition Project” rozezní 13. října Forum Karlín. Koncert organizuje stejně jako v roce 2011 agentura Charm Music.

Tvorba PJ Harvey prošla za dvacet osm let její kariéry mnoha podobami: alternativa, indie, punk, blues a další. Jeden žánr – rock – však vždy zůstal společným jmenovatelem a ať už více či méně probleskoval jednotlivými albovými zářezy. Jen málo interpretů známých z devadesátých let se do současnosti posunulo s takovou lehkostí a samozřejmostí jako právě ona.

Od svého albového debutu „Dry”, který do své Top 20 nejoblíbenějších desek zařadil i Kurt Cobain, se PJ Harvey vydala na cestu plnou experimentů a hudebního i lyrického vývoje. Od intenzivních závanů grunge (již jmenované album „Dry” či „To Bring You My Love”) k rockovému experimentátorství („Stories From The City, Stories From The Sea” nebo „White Chalk”), multiinstrumentalistka a básnířka PJ Harvey s každou další deskou přináší jiné postupy a koncepce.

Jeden příklad za všechny: na turné k předposlednímu albu „Let England Shake” (2011), které se věnovalo minulosti a současnosti Británie, se PJ Harvey prezentovala jako křehká děva s autoharfou. S letošní deskou „The Hope Six Demolition Project” ale znovu přitvrdila, autoharfu nahradil saxofon a PJ Harvey prostřednictvím písní vypráví příběhy lidí a jejich šťastného i posmutnělého chaosu, který poznala na svých cestách do Kosova, Afghánistánu, ale i chudinských čtvrtí zdánlivě civilizovaného hlavního města USA, Washingtonu. Zajímavostí je, že zpěvaččin tým nechal do tvůrčího procesu nahrávání desky nahlédnout také fanoušky a to prostřednictvím sessions, během kterých mohli příchozí pozorovat průběh natáčení přes jednosměrné sklo studia v londýnském Somerset House.

Recenze na album i jeho dosavadní pódiovou prezentaci jsou nadprůměrné a potvrzují, že PJ Harvey i její ansábl (mezi jinými hudebníci James Johnston, Alain Johannes i zpěvaččini dlouholetí kolegové John Parish a Mick Harvey) jsou ve výjimečné formě. Přestože součástí kapely není standardní bicí souprava tak, jak ji známe, absenci tohoto nástroje bohatě vynahrazují perkuse, ke kterým se přidávají hluboké tóny basklarinetu a barytonsaxofonu, oldschoolově znějící melotron a další klávesy, plus mnoho druhů kytar. Výsledný zvuk je tedy působivý, syrový a jedinečný; a spolu s osobností, charismatem a talentem této britské legendy je to jeden z mnoha důvodů, proč byste si koncert PJ Harvey v plné parádě neměli v říjnu nechat ujít.

PJ Harvey (Polly Jean Harvey) se narodila v roce 1969 v anglickém Bridportu a vyrostla na ovčí farmě v Yeovil. Už jako dítě se naučila hrát na kytaru a saxofon, v roce 1991 pak založila spolu s bubeníkem Robertem Ellisem a baskytaristou Stevem Vaughanem trio nazvané jednoduše PJ Harvey. Jejich debut „Dry” zabodoval v britské Top 10 a sklidil velký úspěch v USA. Po rozpadu tria se PJ Harvey v roce 1995 prosazuje sólově albem „To Bring You My Love”. O tři roky později následuje „Is This Desire?”, v roce 2000 pak „Stories From The City, Stories From The Sea”. Deska „Uh Huh Her” vyšla v roce 2004, o tři roky později pak „White Chalk”, první její nahrávka založená na hře na klavír.

PJ Harvey je držitelkou Mercury Prize, sedmi nominací na BRIT Awards a pěti nominaci na Grammy. Časopis Rolling Stone ji v roce 1992 jmenoval nejlepším novým umělcem a nejlepší písničkářkou, v roce 1995 umělcem roku a dvě z jejích alb zařadil na žebříček nejlepších desek všech dob.

Vstupenky na pražský koncert PJ Harvey jsou k dispozici exkluzivně v síti Ticketpro od středy 13. července za 1250,- Kč, v den vystoupení na místě pak za 1400,- Kč.