Jdi na obsah Jdi na menu

Letošní TrutnOFF Open Air přitvrzuje, přijedou Fear Factory!

25. 5. 2016

Datum: 18.08.–21.08.2016                                        Místo: Na Bojišti, Trutnov

fear-factory_2016.jpgFoto - zdroj: festivaltrutnoff.cz

Po přehnané vlně zájmu okolo setkání „mokasíny vs. polobotky” při natáčení dokumentárního filmu „Milda”, došlo ke zveřejnění dalších interpretů, z metalového i folkového ranku.

K již dříve ohlášenému zpěvákovi Jakeu Buggovi nebo elektroswingovým Parov Stelar přibývají metaloví Fear Factory, ale i Jaroslav Uhlíř.

Pořadatelé festivalu TrutnOFF, Českého Woodstocku, jak je také nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi přezdívaná, který proběhne na podhorském Bojišti od 18. do 21. srpna, také oznamují další tuzemské kapely.

Festival je letos věnován nedožitým osmdesátinám náčelníka Václava Havla. Zahájí jej ve čtvrtek 18. srpna neobvykle jedna z jeho hvězd, populární britský písničkář Jake Bugg s kapelou.

005---jake-bugg.jpgJake Bugg (foto: Angelika Špicarová)

„Hi! Přinášíme jarní poselství a vybubnováváme další uskupení, která v měsíci zrní obohatí naše letní Pow-Wow TrutnOFF. Po nedávno ohlášených Parov Stelar, kteří budou tím roztančeným mokasínem letošního setkání, přitvrzujeme. Svými tvrdými rytmy přijedou potěšit a červenou půdu udusat metaloví Fear Factory. Při jejich vystoupení zřejmě opět v horách Krakonošovi řádně poposkočí na plotně pokličky,” uvádí s nadsázkou pořadatelé praotce českých rockových festivalů.

019---the-parov-stelar-band.jpgThe Parov Stelar Band (foto: Angelika Špicarová)

Je známo, že k festivalu TrutnOFF Open Air odpradávna patří i nějaké „tvrdé osvěžení” a tolerantní publikum jezdící na tuto přehlídku jej přijímá s vděčností.

To, že zde společně s alternativními, etno, reggae a undergroundovými kapelami či folkovými zpěváky vystupují i metalové kapely jakoby z jiného světa, už se stalo tradicí. Koncerty kapel hrajících tvrdou hudbu a různé odnože metalu už pod horami zkrátka patří ke zvyklostem.

Letos tuto roli dostanou Fear Factory. „Tentokrát přijedou Krakonošovi nadzdvihnout pokličky, ale také pohnout základy betonových staveb, které pohlcují louky festivalu a ukrajují jeho půdu, určenou radnicí k zastavění, Fear Factory. Budou mít však ještě následovníky, které oznámíme v nejbližších dnech,” říká zakladatel festivalu Martin Věchet.

Tvrdé kapely mají pod horami tradici od roku 1997, kdy na pověstné červené půdě vystoupili slavní Faith No More. Krakonošovi v pozdějších letech řádně zatopili pod kotlem také Sepultura, Motörhead, Soulfly, Cradle of Filth, Moonspell, Arch Enemy, Cavalera Conspiracy, Suicidal Tendencies nebo veleslavní Korn. Také Fear Factory si už svou premiéru v podhorském ležení odbyli, a to v roce 2001.

Fear Factory z Kalifornie se vrací na místo činu po dlouhých 15 letech, kdy na Českém Woodstocku okusili svoji premiéru. Někteří si možná pamatují jejich koncert jako malí svišti zabaleni v šátcích svých matek či rozkoukávající se u nohou svých rodičů. Od té doby mnozí naši spolubojovníci dorostli do věku statečných stopařů a válečníků a již přijíždějí i se svými potomky. „Když přijeli Fear Factory, odvezla nás mamka se ségrou raději pryč na hlídání k babičce na chalupu deset kilometrů za Trutnov. Pamatuji si ale, že byl tehdy jejich koncert slyšet až tam. Letos se těším, až si je poslechnu naživo a ne jen z ozvěn a doslechu přes lesy,” vzpomíná dcera zakladatele festivalu, členka kapely Marta a Rasputin a současná pořadatelka Marta Indiánka Věchetová.

Americké metalové legendy Fear Factory loni v plné umělecké svěžesti oslavili 25 let existence, kterou nepřerušil ani dočasný odchod svébytného a nejen svou hrou nezaměnitelného kytaristy Dina Cazarese. Když hráli v roce 2001 na Bojišti pod horami, jeho dny v kapele se už pomalu krátily. Členem Fear Factory se však stal znovu v roce 2009 a spolu s ním se do skupiny vrátil původní duch a energie.

Fear Factory patří k průkopníkům sbližování death metalu s industrialem a jako jedna z prvních formací podobného ražení začali při nahrávání i na živých vystoupeních využívat možností progresivní elektroniky.

Loňský rok si také připomněli dvacáté výročí vydání svého přelomového alba „Demanufacture”, a to tím nejlepším možným způsobem. Vyrukovali s novou deskou „Genexus”, která v mnohém na tuto nejen pro Fear Factory, ale pro celou moderní metalovou scénu klíčovou nahrávku navazuje a rozvíjí její odkaz. Dá se předpokládat, že obě alba budou tvořit páteř letošního trutnoffského vystoupení „Továrny strachu”.

„Opět se můžete těšit na Cazaresovy zabijácké kytarové riffy, strojově drtivý bubenický atak dvou kopáků a fenomenální střídání čistého zpěvu s brutálním growlingem, kterým se do historie tvrdé hudby nesmazatelně zapsal frontman Burton C. Bell,” uvádí ke koncertu Fear Factory hudební publicista Petr Korál.

Na festivalu, který je známý svojí různorodostí a tolerantním publikem s návštěvami ze společenského a politického života, vystoupí vedle metalových Fear Factory i Jaroslav Uhlíř s dětskými písničkami otextovanými a na deskách zpívanými se Zdeňkem Svěrákem.

V loňském roce si je s ním zpíval celý festivalový areál včetně ochranky pod pódiem. K ohlášeným zahraničním skupinám zároveň z hor přichází i tam-tamy o dalších tuzemských uskupeních, které rovněž symbolizují žánrové rozpětí festivalu: Čechomor, Monkey Business a David Koller, který bude se svojí kapelou během léta vystupovat jen na pár vybraných místech. Zahrají také Jelen, UDG, Čankišou, Echt!, Sto zvířat, Petr Váša a Ty Syčáci, SPS, Poletíme, Locomotive, Ivan Hlas & Trio. Po několika letech se vrací Švihadlo či Máma Bubo, kteří byli u položení základního kamene rozehnaného festivalu v roce 1984. Naopak poprvé se na festivalu představí slovenští Queer Jane.

Vstupenky jsou k dispozici na stránkách festivalu festivaltrutnoff.cz/vstupenky. Jejich cena je nyní 1400,- Kč. Při objednání deseti lístků dostanete jedenáctý zdarma. Novinkou je možnost zakoupení vstupenky ve formě e-ticketu. Za kempování a parkování se v podhorském ležení neplatí.

„Tak si snad užijeme slunka a všech dalších darů, které přátelské festivalové setkání pod horami nabízí,“ věří pořadatelé z Geronimova kmene.