Jdi na obsah Jdi na menu

Do Prahy přijede americký kytarista Neil Zaza!

2. 2. 2017

Live: Neil Zaza      Support: Miloš Mimi Knopp

Datum: 24.02.2017                       Místo: Exit - US, Praha

neil-zaza-2017.jpgNeil Zaza (foto - zdroj: My Guitar Straps)

Neil Zaza je vysoce uznávaný americký melodický kytarista, známý zejména svou speciální technikou, stejně jako kombinováním klasických a moderních kytarových prvků. Kromě svých vlastních aktivit a vystoupení je často vyhledávaným koncertním spoluhráčem světových mistrů jako Steve Vai, Dweezel Zappa či Joe Satriani, které doprovází na turné při živých přehlídkách. Metalová část rockové veřejnosti si ho také pamatuje jako člena skupiny Firehouse.

Zaza začal hrát na kytaru v deseti letech a studoval klasickou kytaru na University of Akron. Svou první výraznější skupinu pojmenovanou ZAZA založil v roce 1987. Ta se stala velice rychle úspěšnou po celých Spojených státech. Kapela se rozešla po 2 albech („Just Get It” z roku 1989 a „Party With The Big Boys” z roku 1991) a mnoha úspěšných koncertech po celé zemi. Logicky tak Neil Zaza odstartoval vlastní sólovou kariéru. Prvním počinem bylo debutové album „Two Hands, One Heart” z roku 1992, které je dodnes kritiky vysoce ceněno, zejména svou kombinací klasického a moderního kytarového soundu. Hned v následujícím roce vydává „Thrills & Chills” a kritika opět nešetří chválou. V témže roce se objevil jako hostující kytarista s Hartford Symphony Orchestra, s kterým odehrál dnes již klasická představení jako „1492” nebo „West Side Story”. V roce 1996 je jako jeden z hlavních taháků na Montreal Guitar Festival. V roce 1997 vychází Zazovo třetí sólové album „Sing”, na němž se nachází jeho největší hit „I´m Alright”.

Zaza nahrává nová alba a spolupracuje s mnoha dalšími umělci. Často vystupuje jako „druhý” kytarista vedle Steve Vaie, Joe Satrianiho, Yngwie Malmsteena, Vinnie Moora či Dweezela Zappy. U Zappových alb je také mnohdy uveden jako autor nebo spolupracuje při nahrávání. Naopak na jeho sólových deskách můžete slyšet například Michaela Anthonyho (ex-Van Halen), Steve Smitha a Rosse Valoryho z Journey nebo klávesistu Dream Theater Jordana Rudesse.

Jeho vystoupení s vlastní kapelou, které se uskuteční 24. února v pražském klubu Exit - US, je příslibem k nevšednímu zážitku setkat se s brilantní kytarovou technikou z bezprostřední blízkosti a mimo to je Zaza známý jako velký pohodář.

Celý večer odstartuje domácí strunobijec Miloš Mimi Knopp se svou doprovodnou kapelou. Není lepší kandidát, jenž by se ujal role předskokana, než Miloš, kterého fanoušci znají třeba ze skupiny Aleše Brichty, Petra Koláře, Merlinu nebo Soustrasti.

Vstupenky na pražské vystoupení Neila Zazy jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro za 350,- Kč. Na místě v den koncertu budou lístky za 400,- Kč.