Jdi na obsah Jdi na menu

Dobří bluesmeni se vracejí a Robert Cray je jedním z nejlepších!

25. 7. 2014

Live: Robert Cray                 

Datum: 27.10.2014                                                 Místo: Palác Akropolis, Praha

robertcray2014.jpgFoto - zdroj: unitedislands.cz

Atmosférou a srdcem blues, ale s přesahy do mnoha jiných žánrů. A špičková hra na kytaru. To všechno je americký hudebník Robert Cray a pražskému publiku to živě předvedl v říjnu roku 2012, kdy proběhl jeho první samostatný koncert pro tuzemské fanoušky. Po dvou letech vydává nové album „In My Soul“ a v rámci světového turné se vrací do Prahy. V Paláci Akropolis tak můžete 27. října strávit skvělý hudební večer s tímto držitelem pěti cen Grammy znovu.

Šedesátiletý hudebník a zpěvák Robert Cray při svém prvním samostatném koncertu v Česku v roce 2012 zaplnil pražský Lucerna Music Bar, a to jak svými fanoušky, tak profesionálními muzikanty české scény. Tehdy všichni nadšeně aplaudovali Robertovi Crayovi i jeho bandu. Není pochyb, že podobnou atmosféru bude mít i nadcházející podzimní koncert v Paláci Akropolis, i proto, že Robert Cray je velmi kontaktní hudebník a své publikum prostě miluje.

Roberta Craye si mnoho lidí také spojuje se soul music. A jeho novinková věc „In My Soul“ to doslova potvrzuje. V jeho skladbách totiž nejde jen o uši, ale i duši.  Sám tvrdí, že s posledním albem se on i jeho kapela dost vracejí ke kořenům. A tak je jisté, že z pódia bude znít mix blues, rhythm’n´blues a soul.

Cray debutoval v roce 1980 albem Who's Been Talkin'?, které ho katapultovalo mezi hvězdy bluesové hudby. K téhle muzice začal přistupovat trochu jinak, přitáhl pozornost  mnohem mladšího publika a nebál se vydávat i za hranice svého žánru. Kromě skvělého zpěvu se prokázal i jako brilantní kytarista.

Album Strong Persuader z roku 1986 znamenalo komerční průlom, dvojnásobný platinový prodej a tři ceny Grammy v kategorii moderního blues. Za více než 30 let na scéně se Cray dočkal mnoha uznání. Je zván na sjezdy kytarových elit, např. v roce 1992 na Expo do Sevilly, nebo na Claptonovy festivaly Crossroads. Firma Fender vyrábí Crayem signovaný model kytary typu Stratocaster. V roce 2011 byl kytarista uveden do Bluesové síně slávy.

Když se v červenci roku 2006 Robert Cray poprvé objevil před tuzemským publikem jako předskokan koncertu Erica Claptona, mnoho odborníků i fanoušků označovalo jeho program za lepší, než show hlavní hvězdy.

I tentokrát věříme, že všechny emoce lépe vyniknou a dopadnou na úrodnou bluesovou půdu v komornějším prostředí, tentokrát v žižkovském Paláci Akropolis. Jsme nadšeni, že v rámci koncertní série United Islands se podaří znovu uvést jedinečného hudebníka Roberta Craye.

Vstupenky:

  • 790,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 27.10.2014)
  • 1290,- Kč v Paláci Akropolis – k sezení – (prodej do: 27.10.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro

Web: www.palacakropolis.cz