Jdi na obsah Jdi na menu

Jamajský talent Jesse Royal zavítá se svou kapelou do Prahy!

26. 3. 2015

Live: Jesse Royal & Kingsuns band    Support: Homebwoyrasta

Datum: 30.03.2015                                      Místo: Lucerna Music Bar, Praha

jesse-royal-2015.jpgJesse Royal (foto - zdroj: Lucerna Music Bar)

V pondělí 30. března bude mít pražské hudební publikum jedinečnou příležitost vidět a hlavně slyšet jeden z aktuálně největších objevů Jamajky. Mladý rastaman, který si říká Jesse Royal, tam prorazil s vyváženou kombinací okouzlujícího charisma, textařských schopností a výjimečné flow. Ta v jeho podání propojuje zpěv, rap i trochu poezie, respektive její reggae verzi nazývanou „dub poetry”.

Jesse je inovátor, co přináší do hudby hodně nového a svěžího přístupu, ale zároveň i odkazuje na staré dobré kořeny jamajské muziky. Jeho talentu si před dvěma lety všimnul i Walshy Fire a pod hlavičkou Major Lazer mu loni vydal výborný autorský mixtape „Royally Speaking”. Jesse nezaváhal a exceloval tu na nejrůznějších instrumentálkách a remixech v pestré paletě od reggae přes hip hop a dancehall, až k vlastní produkci Major Lazer někde na pomezí trapu a dubstepu. Půl milionu posluchačů za první měsíc je solidním důkazem, že se tímto Jessemu podařil zásadní průlom do světa.

Na Jamajce ale Royal prorazil už o pár let dříve. Před dvěma lety to byly hlavně hity „Modern Day Judas” a „Preying On The Weak” na instrumentálkách, kde se objevili i jeho blízcí kamarádi Chronixx, Protoje, Jah9 nebo Kabaka Pyramid. Právě oni patří s Jessem mezi nejvýraznější mladé talenty a naděje pro velký reggae revival. Společně se hlásí pod hlavičku hnutí Jah Ova Evil (Bůh nad zlem) a propagují nejen navzájem svou tvorbu, ale hlavně pozitivní a zdravý přístup k životu a svému okolí. Nezapomeňme, že Jamajka je dodnes plná zbraní, chudoby a drsné reality života v ghettech, kde ztratíte naději dříve než kdekoliv jinde. Jejich dobrý příklad a volání po pozitivních hodnotách tam tak mají skutečně zásadní důležitost.

Teprve čtyřiadvacetiletý Jesse Royal přezdívaný také Small Axe se věnuje muzice už od dětství a zpívat začal v kostelním sboru. Brzy poté se svým kamarádem Danielem rád zpíval covery jeho táty Ziggy Marleyho. Výraznější studiové pozornosti se mu pak dostalo u labelu XTM.Nation, kde vydává dodnes. Mimochodem právě toto vydavatelství (dříve pod jménem X Terminator) bylo na Jamajce naprosto klíčovým na přelomu milénia. Tehdy, podobně jako je tomu dnes, to bylo o kolektivním návratu ke zdravým a pozitivním hodnotám, rastafariánské spiritualitě a alternativě ke konzumnímu způsobu života a pozlátku babylonu. Zatím nejnovějším počinem od Jesseho je nový singl „Feel Your Pain”, který vyšel před několika dny.

Pražský Lucerna Music Bar čeká 30. března opravdu výjimečný zážitek, nenechte si ujít jeden z nejzajímavějších hlasů současného new roots reggae.

Vstupenky jsou v předprodeji za 350,- Kč na pokladně Lucerna Music Baru, večer v den koncertu pak budou stát na místě 450,- Kč. S malým navýšením o poplatek prodejce můžete lístky pořídit i přes GoOut.cz, Eventim a Ticketpro.