Jdi na obsah Jdi na menu

Klubová noc / afterpárty festivalu Struny podzimu: Spotlight

5. 11. 2014

Live: Young Fathers, Xenia Rubinos, Taylor McFerrin, LAW   

Datum: 12.11.2014                                                                 Místo: Roxy, Praha

young_fathers_2014.jpgYoung Fathers (foto - zdroj: strunypodzimu.cz)

Festival Struny podzimu není jen o klasické hudbě, ale také o té progresivní a experimentální. Tradičně ho i letos zakončí klubová noc Spotlight, která se uskuteční 12. listopadu v pražském klubu Roxy a přilehlém NoD.

Hlavními hvězdami programu budou britští hip hopoví experimentátoři, čerství držitelé Mercury Prize, Young Fathers. V roce 2008 se dali ve skotském Edinburghu dohromady tři rappeři z velmi odlišným zázemím: Alloysious Massaquoi je Liberijec, Kayus Bankole má rodiče z Nigérie, zatímco ‘G’ Hastings je čistokrevný Skot. S pozoruhodnou a originální kombinací hip hopu, ve které jsou i prvky trip hopu nebo grimu, se již pevně ukotvili na špici dění, projeli řadu festivalů po celém světě od Creamfields přes Glastonbury po Rock for People. Letošní debutové album „Dead” vzbudilo velký ohlas, skvělé recenze nejlépe shrnuje britský Guardian, když je srovnává, nikoli co do stylu, ale co do významu s legendárními Massive Attack: „Aniž by si toho někdo všiml, Young Fathers si vybudovali v tichosti svůj zcela originální, zvláštní a opojný hudební vesmír…”

Představí se rovněž americká soulová zpěvačka Xenia Rubinos se svou experimentální elektronickou tvorbou. Brooklyňanka s karibskými kořeny spolu s bubeníkem a zvukovým kouzelníkem Markem Buccellim vytváří nebývale ostrý zvuk s překvapivou agresivitou, jen v duu s klávesami, elektronikou a bicími, bez obvyklého užití kytary. Loňské debutové album zaujalo posluchače i média. Magazín Pitchfork cení vysoko jak hudební a pěveckou složku Xeniiných tracků, tak texty, které otevřeně hovoří o frustracích ze světa i vztahů, aniž by ale rezignovaly na barevnost života. 

Dále vystoupí Taylor McFerrin, syn Bobbyho McFerrina. Mladý multiinstrumentalista, beatboxer a producent z newyorského Brooklynu je na dobré cestě stát se co nevidět neméně inspirativním hudebníkem jakým je jeho zatím o něco slavnější otec Bobby, kterého před lety měly Struny podzimu čest představit poprvé v Čechách. Taylor absorboval jak to nejlepší z tradic amerického soulu 60. a 70. let, tak nejsoučasnější trendy a vše přetavil do originálního tvaru. Nedávno vyšlo jeho debutové album „Early Riser” u labelu Brainfeeder v distribuci legendárních Ninja Tune, na němž si natočil všechny party sám. Jako performer projel také již řadu klíčových „štací” v Americe i v Evropě, jmenujme festivaly Lollapalooza, Glastonbury nebo The Big Chill. Jeho schopnost stále se vyvíjet a čerpat inspiraci ze všech možných situací svého života se promítá do neotřelého stylu a zvuku. Inovativní sety zaujmou stejnou měrou jak úžasem nad překvapivými momenty, tak výjimečnou muzikantskou obratností.

Spotlight poskytne prostor i různým fúzím. Lauren Holt, která koncertuje pod jménem LAW, například používá citeru v kombinaci s laptopem a soulovým zpěvem. Zpěvačka  zavede posluchače do tajemného světa, plného jemných a silných emocí. Zdařilé debutové EP „Haters & Gangsters” potvrdilo správnost jejího originálního směřování k inovativní elektronické písni, která přes užití minimalistických beatů ctí hlas a melodii. V recenzi píše britský Telegraph o „bohaté představivosti” a BBC mluví o „primárně výrazném vokálním stylu, postaveném proti experimentální elektronické hudbě”.

S novým projektem KATT vystoupí také Kateřina Chroboková, jež si přizvala ke spolupráci francouzského producenta Da Fake Panda. Mladá česká varhanice, velmi úspěšná pod svým civilním jménem Kateřina Chroboková i na poli tzv. vážné hudby, se odvážně vrhla do originálního experimentu. Se speciálně postaveným nástrojem a softwarem, který obsahuje nasamplované zvuky varhan z celého světa, odkrývá spolu s francouzským producentem a zvukovým mágem nové netušené možnosti, které umí připravit kombinace unikátního zvuku královského nástroje a elektroniky.

Dnes již legenda české alternativy, momentálně nekoncertující klarinetista a producent Tomáš Dvořák, potěší návštěvníky Spotlightu svým DJ setem, jehož kreativita si jistě nezadá s jeho regulérní muzikantskou produkcí. Tomáš Dvořák (*1978) aka Floex je skladatel, multimediální umělec a producent žijící v Praze. Ve své tvorbě propojuje elektronickou a akustickou hudbu do svébytné atmosférické podoby. Jeho klíčovým nástrojem je klarinet, na který hraje odmalička. Je zásadní nejen z pohledu instrumentálního, ale i kompozičního. Do povědomí se jeho hudba dostala především díky debutové desce „Pocustone” (2001), která spojovala v té době izolované styly jako je nu-jazz, elektronická hudba či současná vážná hudba. „Pocustone” byl pozitivně přijat kritikou nejen v České republice (hudební Cena Anděl 2001 nebo nominace na Evropskou cenu nezávislých vydavatelství Qwartz).

Vstupenky za 390,- Kč (pro studenty za 250,- Kč) + případné poplatky můžete pořídit na webu festivalu Struny podzimu, v předprodeji Ticketpro či Perfect System nebo na pokladně Roxy. Na místě budou lístky za 450,- Kč

Web: www.strunypodzimu.cz