Jdi na obsah Jdi na menu

Mezinárodní víkend žen přivítá v Praze finskou kapelu Värttinä!

22. 3. 2017

Live: Värttinä                                                 Support: BraAgas

Datum: 25.05.2017                                             Místo: Lucerna Music Bar, Praha

varttina-2017.jpgVärttinä (foto - zdroj: Liver Music)

V rámci seriálu koncertů s názvem Mezinárodní víkend žen, který již několik let pořádá agentura Liver Music, navštíví Prahu finská folková skupina Värttinä. Jako support vystoupí česká formace BraAgas.

Klenot finské lidové hudby, folkový soubor Värttinä, bude koncertovat 25. května v Lucerna Music Baru. Kapela představí skladby z posledního alba „Viena” a další písně z více než třicetileté hudební kariéry, během které Värttinä vydala dvanáct studiových desek a získala řadu ocenění. V roce 1992 to byla cena Emma, v roce 1999 cena BASF Master Award, v roce 2005 Finland Prize a v roce 2012 Womex Artist Award.

Skupina pochází z městečka Rääkkylä v regionu Karélie ve východní části Finska, pouhých čtyřicet kilometrů od ruské hranice. Charakteristickým rysem souboru je pronikavý ženský zpěv. Velmi osobitý hudební doprovod tvoří akustické nástroje včetně akordeonu a kytary. Průlom na mezinárodní scénu se formaci podařil s nahrávkou „Oi Dai” z roku 1991. Styl Värttinä se opírá o bryskní harmonie, které mají na starosti tři zpěvačky - zakládající členka Mari Kaasinen se Susan Aho a Karoliinou Kantelinen.

Värttinu podpoří český, velice respektovaný a oceňovaný soubor BraAgas. Tato formace patří k nejvýraznějším hudebním skupinám žánru word music a historické lidové hudby. Letos slaví deset let od svého vzniku, během nichž vydala 5 studiových alb. BraAgas jsou držiteli dvou žánrových cen Anděl v kategorii World Music.

Festival Mezinárodní víkend žen představuje od roku 2004 zajímavé zahraniční a tuzemské interpretky. Kritériem, spojujícím dramaturgickou koncepci, je především původnost a objevnost tvorby a ženský hlas jako spojující prvek.

Vstupenky na pražské vystoupení souborů Värttinä a BraAgas jsou k dispozici za 590,- Kč (stání) a 750,- Kč (VIP balkon) na webu musicbar.cz nebo v předprodejních sítích GoOut.cz a Ticketpro.