Jdi na obsah Jdi na menu

Norští jazz-metaloví experimentátoři Shining vystoupí v Praze!

18. 10. 2015

Live: Shining                    Special guests: Caligula's Horse, Jack Dalton

Datum: 04.11.2015                                    Místo: Lucerna Music Bar, Praha

shining_2015.jpgShining (foto - zdroj: shining.no)

Dlouho očekávaný samostatný koncert jazzcoristů Shining v České republice je tady! Doslova z norských fjordů přijede jedna z nejoriginálnějších metalových kapel současnosti, a to ve středu 4. listopadu do pražského Lucerna Music Baru.

Se saxofonem v kufříku, novou deskou „International Blackjazz Society” v kapse a běsem v očích s jednoduchým cílem – ohromit hyperenergickou show celý svět. Agresivní metal na jedné straně, bodavý free jazz na straně druhé, kompaktní mix tvrzený industriálním lakem – to je norský Blackjazz, to jsou Shining! Jako hosté večera se představí australští progresivní metalisté Caligula’s Horse a norští post-hardcoristi Jack Dalton.

Dítě multiinstrumentalisty, zpěváka a skladatele Jørgena Munkebyho - norský kolektiv Shining, už patnáct let boří hudební hranice, kdy mixuje progresivní, technický metal s jazzem, avant-gardou a experimentálními zvuky. Nová deska „International Blackjazz Society”, vycházející letos na podzim, jen dva týdny před českou zastávkou, určitě dokáže, že pětici vystudovaných hudebníků zdaleka nedošly nápady na taneční polyrytmy, chaoticky-precizní riffy nebo drásavá saxofonová sóla. Stejně jako Venom vynalezli Black Metal v osmdesátých letech, Shining se můžou podepsat pod Blackjazz – nový žánr i nahrávku z roku 2010, která zaslouženě bodovala v žánrových i mainstreamových hitparádách. Od té doby vydávají ceněná alba na poli, ve kterém nemají soupeře. Dle slov magazínu Scratch the Surface: „Jako kdyby Dillinger Escape Plan remixoval Trent Reznor nebo Aphex Twin.” Ostatně, s Dillinger Escape Plan Shining projeli Ameriku a hostovali i na turné génia Devina Townsenda a Arch Enemy.

Jen málo kapel urazilo tak dlouhou hudební cestu a jeden z jejích vrcholů přišel nedávno, kdy Shining vystoupili na vratké špici slavného norského fjordu Trolltunga 700 metrů nad zemí. Helikoptéry musely vyvézt dvě tuny vybavení, aby se tento legendární koncert uskutečnil, pro třísetčlenné publikum, které neváhalo podniknout namáhavou pětihodinovou túru až na vrchol. Kapela vystupující s energií atomové bomby a nepřekonatelnou instrumentální zručností nepředvede nic menšího, než sonický útok na všechny smysly a precizní hráčské výkony. Tato návyková, radioaktivní slitina jazzu a metalu rozhodně nepustí nikoho domů bez lázně ve vlastním potu.

Na svou první evropskou tour vyráží australský kvintet Caligula’s Horse, který si za své vzal jméno šíleného římského císaře a jeho věrného oře Incitata. Progresivní rock/metal této kapely překlenuje propast mezi dynamickým, smysluplným skladatelstvím a instrumentální zdatností, s níž na rodném kontinentu sklidil velký ohlas i díky hostování na turné TesseracT a The Ocean.

Večer otevře norská čtveřice muzikantů Jack Dalton. Kapela se pohybuje na pomezí hardcoru, post-rocku a metalu a jejich čerstvý debut „Past Swallows Love” vyšel na prestižním labelu Indie Recordings, který sdílí mj. s Cult of Luna, Satyricon nebo právě norskými Shining. Jejich frontman Jørgen Munkeby spolu Mattem Baylesem (Mastodon, Alice in Chains) desku produkoval a zasloužil se tak o moderní a nevšední sound, který dovezou i do Prahy.

Vstupenky na pražský koncert Shining jsou k dispozici na webu GoOut.cz za 390,- Kč.