Jdi na obsah Jdi na menu

Robert Plant a kapela Sensational Space Shifters navštíví Pardubice!

18. 1. 2018

Live: Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Datum: 31.07.2018                                                     Místo: Tipsport arena, Pardubice

robert-plant---the-sensational-space-shifters_2018.jpgRobert Plant and The Sensational Space Shifters (foto - zdroj: Live Nation)

Zpěvák Robert Plant, jeden z největších hudebníků a nezaměnitelný hlas Led Zeppelin, nositel řádu britského impéria a několika cen Grammy, se vrací do České republiky. Vystoupí 31. července v doprovodu Sensational Space Shifters v pardubické Tipsport areně.

Koncertem oslaví Robert Plant 50. výročí existence legendárních Led Zeppelin. První komerční nahrávky natočil už v roce 1966. O rok později založil skupinu nazvanou Band of Joy s bubeníkem Johnem Bonhamem. Zakrátko je doplnili kytarista Jimmy Page a hráč na basovou kytaru John Paul Jones a dali tak vzniknout New Yardbirds, kteří se posléze transformovali právě do Led Zeppelin. Éra Led Zeppelin skončila v roce 1980, kdy John Bonham zemřel. Svůj široký záběr Plant posléze dokazoval i v rámci sólových projektů, v nichž se k němu mimo jiné připojil i Jimmy Page. Vydával desky s kapelami jako The Honeydrippers, Priory of Brion nebo Strange Sensation a v jeho tvorbě se odráží vášeň pro psychedelický rock, blues, africkou, tradiční a lidovou kulturu, ale i moderní elektronické styly.

Před svými nedávnými projekty s Alison Krauss a Band of Joy Robert Plant pracoval po boku zajímavé formace Strange Sensation. Spolu vytvořili kritikou velmi dobře hodnocené nahrávky „Dreamland” a „Mighty Rearranger”, které byly obě nominované na cenu Grammy. Tyto základy pak daly vzniknout i Sensational Space Shifters, kteří teď jako společníci i spiklenci intenzivně kutají v minulosti. Tu přetvářejí, pozměňují a přenášejí ji tak do fotograficky barevné současnosti. Jejich společné a zároveň první album vyšlo v roce 2014 pod názvem „Lullaby and… The Ceaseless Roar” a dle názorů kritiky patří mezi zásadní nahrávky tohoto roku. Vloni vydal Robert Plant doposud poslední sólovou desku „Carry Fire”, na níž se opět podíleli Sensational Space Shifters.

The Sensational Space Shifters jsou bezesporu hudební společností na úrovni:

Justin Adams prožil dětství na Středním východě. V dospívání ho ovlivnila především punk rocková vlna. Produkoval nejrůznějším umělcům i kapelám kritikou uznávané a cenami Grammy ověnčené nahrávky. Patří mezi ně alba Tinariwen a Rachida Tahy. Jako kytarista spolupracoval s Jah Wobblem, Sinéad O'Connor nebo Natashou Atlas. Jeho práce pro label Petera Gabriela Real World přinesla tři oceněné desky s Juldehem Camarou.

John Baggott je jeden z tvůrců soundu bristolského triphopu. Získal první zkušenosti jako zázračný mladý klavírista. Přispěl k dokonalé tvorbě Portishead, jeho kombinace muzikálnosti s nejmodernějšími zvukovými texturami a samply mu pak přinesla pozvánku do týmu Massive Attack. Skládal filmovou a televizní hudbu pro řadu cenou Emmy oceněných dokumentů, naposledy pracoval se zpěvačkou Annou Calvi na jejím posledním albu.

Juldeh Camara podědil hru na ritti (jednostrunné africké housle) od svého slepého otce. Ten se údajně učil sám od lesních duchů Gambie, kteří mu za svůj dar na oplátku vzali jeho zrak. Výjimečný talent přivedl Juldeha nejen do hlavního města Gambie, ale i na cestu kolem světa, protože si ho jako doprovodného umělce vybral Ifang Bondi. Po poslechu pouští ovlivněného blues od Justina Adamse dospěl k názoru, že s ním musí spolupracovat, což vedlo k přelomovým deskám seskupení JuJu a následně i k jeho spojení s Plantem.

Billy Fuller byl v posledních několika letech mimořádně kreativní jako zakládající člen postrockového tria Beak, s Geoffem Barrowem z Portishead natočil dvě alba. Podílel se na nahrávkách Massive Attack, soundtracku k Banksyho filmu „Exit Through The Gift Shop“, hostoval u Portishead a jel turné s JuJu Adamse a Camary. Je to basák pevný jako skála s nestřídmým hudebním apetitem a vášní pro vinyly.

Liam „Skin” Tyson je neskutečný Scouser (rodák z Liverpoolu), který nyní žije v mlžných horách severního Walesu. Kombinace pastorálních akustických kytar a elektrické psychedelie 21. století z něj udělala ideálního partnera pro Roberta Planta. S kapelou Cast zažil obrovskou vlnu zájmu především v devadesátých letech. Postavil studio ve své stodole, kde nahrál svůj projekt Men from Mars, a kde ve volném čase mezi surfováním a cestováním spolupracuje s místními kapelami.

Dave Smith se původně učil hrát jako jazzový bubeník a orchestrální perkusionista, díky šťastné náhodě se setkal se západoafrickou hudbou. Téměř deset let studoval bubnování na sabar v Gambii. Smith funguje jako jakýsi rozbočovač počítačové sítě ve světě jazzu a elektronické improvizace založené kolem klubu Vortex v Londýně, kde vede skupiny jako Fofoulah a Ruhabi využívající ve své muzice polyrytmickou africkou energii. Adams a Camara jej jako nového Ginger Bakera následně přizvali k Sensational Space Shifters, v jejichž kontextu se jeho mistrovská hra dostává na novou, další úroveň.

Robert Plant je z tohoto generačního střetu pozoruhodně mocných tvořivých sil jednoznačně nadšen. Ačkoli svůj příspěvek k popové kultuře začal prací s Led Zeppelin, jeho další pouť je nekompromisní – ať je to vždy čerstvé, ať to pěkně jede, pořádně do hloubky, a ať se to spájí s minulostí – navštívit ji, oslavit, ale dům si na ní nestavět.

Vstupenky na koncert v Pardubicích budou k dispozici od 19. ledna v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal v cenových relacích od 1590,- Kč do 2490,- Kč.