Jdi na obsah Jdi na menu

Slavný José Carreras zavítá poprvé a naposledy do Brna!

30. 11. 2016

Live: José Carreras   

Datum: 06.05.2017                                        Místo: DRFG Arena, Brno

jose-carreras_2017.jpgJosé Carreras (foto - zdroj: ticketpro.cz)

Legendární tenor José Carreras, kterého proslavily procítěné interpretace zejména Verdiho a Pucciniho děl, ale především mnohaleté působení v hvězdném triu Los Tres Tenores spolu s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim, uskuteční své poslední světové turné. Je nazvané „Final world tour” a jeho příznivci mají štěstí, že se zastaví i v České republice. V sobotu 6. května vystoupí v brněnské DRFG Areně, přičemž jihomoravské metropoli zazpívá premiérově.

Carreras se představí společně s filharmonií pod taktovkou maestra Davida Gimeneze. „Brněnskému publiku nabídnu program složený z melodií a motivů z opery, operety a muzikálu. Doufám, že zdejší posluchače skladby nadchnou, protože jejich melodie jsou překrásné. Vášeň a emoce, pocity z hloubi mého srdce a duše, jsou právě to, co se v těchto písních snažím vyjádřit prostřednictvím svého hlasu. Navíc je skvělé, že mohu zazpívat poprvé a naposledy v tomto báječném městě,” nechává se slyšet Carreras, který oslavil v roce 2014 návrat na operní scénu titulní rolí v novém díle „El Juez” („Soudce”). I jedna árie ze „Soudce” by měla v Brně zaznít.

Carreras ztvárnil na předních scénách světa a po boku nejlepších operních pěvkyň přes šest desítek rolí. Spolupracoval se slavnými režiséry a dirigenty včetně Herberta von Karajana, který měl na jeho kariéru největší vliv. Do srdcí svých obdivovatelů se zapsal i statečným a vítězným bojem s leukemií, která v 80. letech na čas přerušila jeho kariéru.

Po uzdravení založil mezinárodní nadaci pro výzkum této choroby, jíž předsedá. Jeho široký koncertní repertoár zahrnuje přes 600 titulů nejrozmanitějších stylů, od baroka až k současné muzice. Jeho diskografie obsahuje přes 150 nahrávek.

Vůbec poprvé u nás vystupoval už v roce 1971, kdy jako ještě málo známý tenor hostoval ve Stavovském (tehdejším Tylově) divadle jako Alfred ve Verdiho opeře „La Traviata”. Jakmile se po sametové revoluci začaly otevírat dveře hvězdám ze Západu, přijel roku 1994 se svou krajankou, sopranistkou Montserrat Caballéovou, která jej kdysi objevila, když zpíval vedlejší roli v Belliniho opeře „Norma”.

Vstupenky na brněnský koncert jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro v cenových relacích od 990,- Kč do 4890,- Kč.