Jdi na obsah Jdi na menu

Struny podzimu: Chris Thile & Brad Mehldau

27. 8. 2014

Live: Chris Thile & Brad Mehldau

Datum: 03.11.2014          Místo: Lucerna-Velký sál, Praha

chris-thile-2014.jpgChris Thile (foto - zdroj: strunypodzimu.cz)

Chris Thile – mandolína, zpěv
Brad Mehldau – klavír

Chris Thile vyniká výjimečnou virtuozitou a mimořádnou všestranností. Exceluje, ať hraje bluegrass, Bacha nebo originální lyrickou fúzi nejrůznějších hudebních stylů považovanou za svébytný žánr současné hudby. Brad Mehldau, výsostný improvizátor i přísný ctitel formy, kterého českému publiku představily poprvé právě Struny podzimu, bude letošnímu objevu Strun podzimu přinejmenším rovnocenným partnerem.

Chris Thile vyhledává pro svůj nástroj neustále nové výzvy – změnil tak zcela vnímání mandolíny jako relativně prostého nástroje majícího své uplatnění především ve folkové hudbě. V jeho rukou se z mandolíny stává sofistikovaný nástroj hrající přirozeně vedle bluegrassu klasický repertoár i jazzové improvizace. Proslavil se už s populárním bandem Nickel Creek, vydal 5 sólových alb a od roku 2007 přitahuje pozornost nadžánrového publika se svým kvintetem Punch Brothers, s kterým premiéroval i svou ambiciózní komorní suitu v Carnegie Hall. Vedle toho spolupracuje s celou řadou různorodých hudebníků – ať už s kytaristou Michaelem Davesem, violoncellistou Yo-Yo Mou, houslistou Stuartem Duncanem nebo Edgarem Meyerem (tato spolupráce mu vynesla v roce 2012 Grammy za nejlepší folkové album).

bradmehldau2014.jpg Brad Mehldau (foto - zdroj: strunypodzimu.cz)  

Série koncertů s jazzovým pianistou Bradem Mehldauem začala v roce 2012 a všichni kritici se shodují, že je to spojení více než šťastné, přinášející nádhernou jednoduchost, přímost a přes pečlivě vystavěnou strukturu skladeb dokonalou lehkost. Ostatně Mehldau disponuje podobnou paletou zkušeností jako Thile – má za sebou sólové projekty, hraní v triu, komorní spolupráce v duu, např. s Patem Methenym, či skladatelské zakázky pro Carnegie Hall (Love Poems to God s René Fleming, Love Songs s Anne Sofie von Otter). Oficiální životopis.

Vstupenky na koncert jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro v ceně od 430,- Kč.