Jdi na obsah Jdi na menu

The Crimson ProjeKCt zavítá do České republiky!

12. 2. 2014

Live: The Crimson ProjeKCt

27.03.2014 Divadlo Archa, Praha
18.07.2014 Zámecký amfiteátr, Buchlovice

The Crimson ProjeKCt (foto - zdroj: ticketportal.cz)

thecrimsonprojekct-2014.jpg The Crimson ProjeKCt je odnoží King Crimson, v níž vystupují tři současní hudebníci původní legendární kapely. Se svolením a osobní podporou Roberta Frippa se převážně zaměřují na repertoár od začátku 80. až do poloviny 90. let. Kapela hraje v sestavě „zdvojeného tria“ tak, jak to bylo mezi lety 1994 a 1997 v oblibě právě díky původním King Crimson.

V pražském Divadle Archa (27. března) a v zámeckém amfiteátru v Buchlovicích (18. července) vystoupí The Crimson ProjeKCt v sestavě: Adrian Belew, Tony Levin, Pat Mastelloto, Markus Reuter, Tobias Ralph, Julie Slick.

Historie a profil kapely

V roce 1981 do King Crimson přišli Adrian Belew and Tony Levin a tím dali vznik v pořadí čtvrtému převtělení skupiny (hráli v ní spolu s Robertem Frippem a Billem Brufordem). V roce 1994 se k nim přidal Pat Mastelotto a tím vzniklo období již zmíněné zdvojené trojky, jež zahrnovala ještě Trey Gunna. Naposledy spolu pod názvem King Crimson vystoupili během retrospektivní americké šňůry v roce 2008, i když v Evropě se na pódiu neobjevují už od roku 2003. Belew, Levin a Mastelotto mají ovšem stále velký vliv na populární kulturu především díky vysoce oceňované spolupráci s předními světovými hudebníky nejzvučnějších jmen, jako jsou Frank Zappa, Pink Floyd, David Bowie, Peter Gabriel, David Sylvian, Talking Heads, XTC, Paul Simon, John Lennon nebo Nine Inch Nails.

V roce 2009 vytvořili Levin a Mastelotto trio pod názvem Stick Men, s nímž rovněž hraje Markus Reuter. Markus je prominentním skladatelem a repertoár Crimson se naučil přímo od zdroje, totiž od Roberta Frippa, když byl mezi lety 1991 a 1998 přizván ke spolupráci na Guitar Craft workshopech pořádaných právě Frippem.

V roce 2006 započal Adrian Belew dlouhodobý projekt, který vešel ve známost jako “The Adrian Belew Power Trio”. Do seskupení nyní patří basistka Julie Slick, absolventka Paul Green School of Rock a Tobias Ralph, bubeník v Defunkt Joe Bowieho, v Screaming Headless Torsos a v kapele Nena. Trio absolvuje pravidelná turné po celém světě a společně vydali několik desek včetně vysoce ceněného alba “E”.



The Crimson ProjeKCt

V srpnu 2011 zorganizovali Belew, Levin a Mastelotto hudební seminář pod názvem “3 of a Perfect Pair Camp”, který každý den zahrnoval i skupinová vystoupení s repertoárem King Crimson. Seminář pak předznamenal i další turné po USA a Kanadě v září a říjnu 2011 pod názvem “Two of a Perfect Trio”, které se skládalo z Stick Men, The Adrian Belew Power Trio a závěrečné části, v níž vystoupilo všech šest hudebníků.
The Crimson ProjeKCt odehráli dvě šňůry po Spojených státech a vystoupili také v Rusku a v Japonsku. Ze všech doposud odehraných turné včetně představení skupiny Dream Theater existují oficiální nahrávky.

V roce 2014 uskuteční The Crimson ProjeKCt své první turné po Evropě.

Vstupenky na oba koncerty jsou v prodeji v síti Ticketportal. Na pražské vystoupení lze zakoupit lístky i v pokladně Divadla Archa nebo online za 950,- Kč.