Jdi na obsah Jdi na menu

Tindersticks přivezou do Prahy novou desku!

27. 2. 2016

Live: Tindersticks

Datum: 10.03.2016             Místo: Divadlo Archa, Praha

tindersticks-2016.jpgTindersticks (foto - zdroj: GoOut.cz)

Melancholicky zasnění Angličané Tindersticks zahráli v Praze poprvé v září 1992 jako předkapela zdejšího prvního vystoupení Nicka Cavea. Jak zní tato „podezřele tichá parta kytarových gangsterů” v roce 2016?

V současné době tvoří Tindersticks tři zakládající členové – Stuart A. Staples, kytarista Neil Fraser a klávesista David Boulter – kteří vyrostli v Nottinghamu; doplňují je hráč na basu Dan Mckinna a na bicí Earl Harvin. Tindersticks vznikli v roce 1991 a od skromných počátků během více než deseti let dosáhli všeho od vystupování v Royal Albert Hall až po duety s Isabellou Rossellini. Debutové album „Tindersticks” v roce 1993 získalo velkou pozornost. Baryton Stuarta A. Staplese je přirovnáván k Leonardu Cohenovi, Nicku Caveovi nebo Scottu Walkerovi.

Tindersticks jsou přední zástupci komorního popu devadesátých let, kteří strohost tehdejší kytarové alternativy obohatili o barokní aranžmá, zvuky dechů a smyčců, především však o skoro divadelní sofistikovanost. Vrcholná díla skupiny „Can Our Love...” a „Waiting for the Moon” je ponořila do ještě tmavších hlubin melancholie, načež zmlkli na několik let. Po návratu v obnovené sestavě se na vynikající desce „Falling Down a Mountain” objevilo ještě víc prvků soulu a jazzu, v tomto směru pokračovalo zatím poslední regulérní album „The Something Rain”.

Výročí dvaceti let od debutu oslavili deskou „Across Six Leap Years” s výběrem nově natočených skladeb celé kariéry. Aktivity skupiny doplňuje řada soundtracků, mezi nimi i instrumentální „Ypres”, ilustrující výstavu věnovanou dějinám 1. světové války.

Nemůžeme také zapomenout na dobré vztahy Tindersticks s Prahou. Právě tady natočili videoklip k písni „Can Our Love...”. Dokonce se do Prahy přestěhoval David Boulter, jeden z původních zakladatelů kapely, a společně s lídrem Please The Trees Václavem Havelkou III složil hudbu k filmu Radima Špačka „Místa”.

Nové studiové album „The Waiting Room” vyšlo 22. ledna a podle prvních ohlasů se můžeme těšit na velice povedenou desku. Navíc ke všem jedenácti skladbám mají být natočené snímky v rámci přiloženého DVD „The Waiting Room Room Film Project”. Už jsou zveřejněna videa k „We Are Dreamers!” a „Hey Lucinda”. Album zazní živě na rozsáhlém evropském turné, které nemůže opomenout ani Českou republiku.

Pražský koncert Tindersticks proběhne 10. března. Vstupenky v ceně 590,- Kč (+ případné poplatky) jsou k dispozici v Divadle Archa a v sítích GoOut.cz, Ticketpro a Ticketportal.