Jdi na obsah Jdi na menu

V České republice vystoupí legendární Chris Rea!

30. 4. 2017

Live: Chris Rea

Datum: 07.11.2017             Místo: Kongresové centrum, Praha

001---chris-rea.jpgChris Rea (foto: Angelika Špicarová)

Chris Rea oznámil koncertní turné na podporu svého nového alba „Road Songs For Lovers”. Pražské vystoupení se bude konat 7. listopadu v Kongresovém centru.

Vydání novinky je naplánováno na září, evropké turné bude odstartováno 7. října v Amsterdamu.

Jako všichni opravdu skvělí umělci i Chris Rea jde za svou hudební vizí cestou, která je ve své osobitosti výjimečná. Jeho dosavadní tvorba je sice hluboce zakořeněná v rock´n´rollové DNA, ale sám Chris Rea je dnes považován za jakýsi blyštivý trn v oku hudebního průmyslu, který jej vnímá jako věčného outsidera.

Zpěvák, kytarista, malíř, milovník blues a motorů, filmař, skladatel klasické hudby, jedinečná a originální osobnost – to jsou charakteristiky muže, který prodal více než 30 milionů alb po celém světě, snad proto, že byl vždycky svůj. V roce 2017 se Chris Rea vrací s hudbou, díky které je tak známý, s albem nádherných rockových balad. Deska, která patří k vrcholům jeho tvorby, také nabízí to, co je pro Chrise typické – jedinečný hlas a skladatelské mistrovství.

Chris Rea se narodil se v roce 1951 v anglickém Middlesbrough. Debutové album vydal v roce 1978 a pochází z něj i jeho první globální hit „Fool If You Think It‘s Over”. Páté studiové nahrávky „Water Sign” z roku 1983 se prodalo přes půl milionu kusů a song „I Can Hear Your Heartbeat” bodoval v hitparádách po celé Evropě. Následné koncertování rozšířilo jeho fanouškovskou základnu, která mu zůstala věrná i po následující desetiletí. Období po vydání desky „King Of The Beach” v roce 2000 přineslo nejenom úspěch, ale bohužel i onemocnění, které vyústilo v kratší přestávku v jeho kariéře. Po ní se Chris Rea vrací k bluesovým kořenům.

Chris Rea není jediný umělec, který se proslavil až v pozdním věku – můžeme zmínit Jarvise Cockera nebo Leonarda Cohena – a je snad zajímavé připomenout, že Chris Rea nedosáhl výrazného úspěchu v první desítce britského žebříčku až do vydání skladby „The Road To Hell (Pt. 2)”, což byla již jeho osmnáctá píseň v hitparádě. Možná právě tato skutečnost dělá z jeho songů neotřelou a svěží záležitost, dílo člověka, který má svou tvorbu pod kontrolou. „Nikdy jsem nebyl rocková nebo popová hvězda a moje nemoc mi dala šanci dělat v muzice to, co jsem vždy dělat chtěl,” říká. „Nejlepší změnou pro mou hudbu bylo soustředění se na věci, které mě opravdu zajímají.”

Zřejmě se odvolává na lásku k motoristickému závodění, malování a blues, ale pokud nová deska „Road Songs For Lovers” dokazuje jednu věc, tak tu, že Chris Rea stále umí skládat krásné a dojímavé milostné rock´n´rollové písně plné vášně.

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketpro v cenových relacích od 1090,- Kč do 1790,- Kč.