Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze vystoupí britská skupina The Charlatans!

23. 1. 2018

Live: The Charlatans

Datum: 21.02.2018                        Místo: MeetFactory, Praha

the-charlatans_2018.jpgThe Charlatans (foto - zdroj: facebook.com)

The Charlatans dosáhli vyššího stupně grácie. Dvacet sedm let po vydání debutového alba „Some Friendly”, které získalo první místo v britské hitparádě, znějí pořád svěže a jejich kariéra září jako slunce na nebi.

Na loňské nahrávce „Different Days” přicházejí s muzikou, která překresluje jejich hudební mapy. Jako nikdy předtím jsou si jistí svou kolektivní identitou, tím, kdo jako kapela vlastně jsou. The Charlatans se pražskému obecenstvu představí 21. února v klubu MeetFactory.

Vývoj The Charlatans má jen málo paralel v britském rocku a vydáním skvělé třinácté studiové desky „Different Days” potvrzují, že stále hledí kupředu. Frontman Tim Burgess v jedné rozjasněné písni nového alba nazvané „There Will Be Chances” zpívá „Odešel jsem, když jsem myslel na minulost, na místo, které miluji, ale do něhož se nemůžu vracet. Všechno je v přítomnosti.”

Poslech desky „Different Days” vás naplní pocitem, že je vše optimistické, a to v době, kdy se politická situace ve světě dramaticky změnila.

Skupinu tvoří čtyřčlenné jádro – zpěvák Tim Burgess, basák Martin Blunt, kytarista Mark Collins a hráč na klávesy Tony Rogers. Na aktuální desku si však přizvali celou řadu přátel. V roce 2013 zemřel zakládající člen formace, bubeník Jon Brookes, proto bylo důležité najít důstojnou náhradu. Někdejší člen Verve, bubeník Pete Salisbury, se tohoto úkolu zhostil se ctí.

Kromě Pete Salisburyho se k nim ve svém studiu v Berlíně přidal v písni „Not Forgotten” Anton Newcombe z Brian Jonestown Massacre, následoval Johnny Marr, který přispěl na tři skladby včetně majestátní „Plastic Machinery”. Stephen Morris, bubeník New Order a kdysi i Joy Division, si nejdřív zabubnoval v „Modern Nature”, ale nakonec nahrál s The Charlatans sedm věcí.

A další hvězdní hosté následovali – kytarista a zpěvák Paul Weller v expanzivním chicagském soulovém závěrečném songu „Spinning Out”, dále na bonga člen ACR Donald Johnson a jeho bratr Derrick na basu ve skladbě „Over Again”. V titulní písni se objevila zpěvačka Sharon Horgan.

Předešlá nahrávka kapely „Modern Nature” si vysloužila nadšené recenze. Dosáhla jako jejich osmé album Top Ten a snad i díky této desce The Charlatans získali ocenění časopisu Q za celoživotní přínos.

Vstupenky na pražský koncert The Charlatans za 690,- Kč + poplatky jsou k dispozici v předprodejních sítích GoOut.cz, Ticketpro a Ticketportal. Na místě v den koncertu budou lístky za 790,- Kč.