Jdi na obsah Jdi na menu

Aviciiho posmrtné album vyjde v červnu, venku je již pilotní singl

16. 4. 2019

avicii.jpgAvicii (foto - zdroj: facebook.com)

V sobotu 20. dubna uběhne rok, co Avicii v Ománu předčasně ukončil svůj život. Po domluvě s rodinou Tima Berglinga, jak se švédský producent a DJ jmenoval, se vydavatelství Universal rozhodlo vydat jeho posmrtnou desku. Nahrávka bude zároveň poctou tvorbě nadaného umělce, jenž z tohoto světa odešel v pouhých osmadvaceti letech.

Šestnáctiskladbová kolekce dostala prostý název „TIM” a na pultech se objeví 6. června. Tracky, které na ní budou, měl Avicii z devadesáti procent rozpracované, dokončit je však již nestihl. Berglingova rodina v oficiálním stanovisku uvedla, že si nepřeje, aby nedodělané songy zůstaly zamčené kdesi v šuplíku, a naopak by byla ráda, aby se dostaly k uším jeho příznivců. Zástupci labelu tak svolali všechny, kteří na vzniku jednotlivých písní se švédským hudebníkem spolupracovali, a požádali je, aby je dokončili tak, jak by to dle nich učinil sám Avicii.

A že nepůjde o sbírku nějakých béčkových skladeb, potvrzuje i pilotní singl „SOS”. O vokální party se postaral Aloe Blacc, s nímž Avicii natočil i svůj největší hit „Wake Me Up”. Finální produkci mělo na starosti duo Kristoffer Fogelmark a Albin Nedler, které v minulosti s Timem vytvořilo úspěšný song „Pure Grinding”. Prostřednictvím programu Fruity Loops byli Albin s Kristofferem schopni najít a zachovat Timovy přesné úhozy kláves. „Měl úplně jiný styl hraní. Jeho prsty se občas dotkly neobvyklého tónu, což skladbám dodávalo unikátní zvuk. Timovy otisky se doslova nacházejí napříč celým SOS,” vysvětluje Albin Nedler.

Video k písni „SOS” obsahuje příspěvky vybraných fanoušků, jež byly převzaty z Aviciiho oficiálního webu, který se po jeho smrti stal jakousi kondolenční platformou. Pod něj je přiložen i krátký dokument o vzniku a dokončení nahrávky.

Pokud by někdo vydání alba „TIM” vnímal jako způsob, jak ze smrti hudebníka vytřískat, co se dá, opak je pravdou. Zisky z prodeje desky poputují na konto nadace „Tim Bergling Foundation”, kterou založila Berglingova rodina s cílem zvýšit povědomí o mentálním zdraví a pro prevenci sebevražd.

Text - zdroj: musicserver.cz/ Jaromír Koc