Jdi na obsah Jdi na menu

Houpací koně si do nového videoklipu přizvali známé české herečky

2. 4. 2021

houpaci-kone.jpgHoupací koně (foto: Jiří Dvořák, Ideamakers)

Své zatím poslední album „Desolation Peak” vydali Houpací koně v roce 2018, nic jim ovšem nebrání v příležitostných návratech třeba v podobě klipů. Základem pro ten nejnovější se stala skladba „So Long”, která se vrací k několika týdnům, v nichž ve velkoměstě uprostřed svých šílených vylomenin prožil Jack Kerouac velkou lásku. Toto období jej inspirovalo k napsání románu „Podzemníci”.

Houpací koně použili „So Long” jako základ pro desetiminutový krátkometrážní film, který se odehrává v sevřené prázdnotě od sebe oddělených bytů a je plný porozchodové melancholie, samoty a smutku. Natáčelo se pod vedením režiséra Davida Mencla. „Tehdy jsme ještě netušili, že v bytech se pak bude odehrávat většina z toho, co budeme po zbytek roku žít,” říká kapela. Videoklip byl nakonec zveřejněn v podstatě až po roce od natočení. Odstup, vyplněný koronakrizí, jeho působivé obrazy neobrousil, spíše naopak. Kontext, jímž si procházíme úplně všichni, zdůraznil motivy osamocení.

Hlavní role se ujal frontman Jiří Imlauf a v rolích jeho (bývalých či snad imaginárních?) partnerek se objevila celá řada hereček, mimo jiné Jenovéfa Boková, Klára Melíšková, Lenka Krobotová nebo Veronika Khek Kubařová.

Výsledek se dá chápat také jako uzavření kapitoly s názvem „Desolation Peak”, rozloučení s nahrávkou, jíž mystika beatnického spisovatele Jacka Kerouaca prostupuje hned v několika rovinách. „Naše definitivní tečka za rukopisy. Takže so long, Jacku,” uzavívají Houpací koně.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek