Jdi na obsah Jdi na menu

Iggy Pop překvapuje v novince netradičním hudebním stylem

22. 7. 2019

iggy-pop-2016.jpgIggy Pop (foto - zdroj: metronomefestival.cz)

Punkový bouřlivák Iggy Pop nepřestává ani v pozdním věku s tvorbou nové hudby. Jen jej jeho múzy zavádějí mnohdy velmi překvapivými směry.

Na albu „Préliminaires” (2009) a sotva půlhodinovém „Aprés” (2012) brousil ve vlnách blues, šansonu a jazzu. Nahrávka „Post Pop Depression”, na níž má lví podíl Josh Homme z Queens of the Stone Age, si pohrávala spíše s temným garážovým art rockem.

Skladba „Free”, která představuje novou stejnojmennou desku (vyjde 6. září), je jen minutu a čtyřicet sekund dlouhým fragmentem, ambientním kusem, v němž na Iggyho Popa zbyla jen jedna věta „I wanna be free” a který je tvořený pohlcující elektronickou stěnou a dominantní trubkou Lerona Thomase. Ten určuje společně s projektem Noveller kytaristky Sarah Lipstate klíčový pilíř, na němž hudebník song vystavěl.

„Je to nahrávka, kde za mě hovoří jiní umělci, ale já jim propůjčuji svůj hlas,” popsal chystanou kolekci samotný muzikant. Základní myšlenkou alba je zjištění, že tím nejpodstatnějším, co v životě potřebujeme, není nutně láska nebo štěstí, ale pocit svobody.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek