Jdi na obsah Jdi na menu

Islandská zpěvačka Björk láká na novou desku klipem k písni Atopos

10. 9. 2022

bjork.jpgBjörk (foto - zdroj: consequence.net)

Björk chystá nové album a teď nastal čas přidat nějaké ty detaily. Kolekce vyjde 30. září a bude se jmenovat „Fossora”. Islandská zpěvačka před pár dny zveřejnila videoklip k prvnímu singlu s názvem „Atopos”.

Doprovodný snímek režíroval v Londýně usazený výtvarník Viðar Logi, který je rovněž autorem přebalu desky. Diváka zavádí do snového, pohádkového světa, plného fantaskních kostýmů a pestrých barev, jimiž se však tak trochu proplétá temnota (dozvuky nepěkných posledních let).

O následovníku desky „Utopia” z roku 2017 se hudebnice rozpovídala v nedávném interview pro The Guardian. V něm se mimo jiné svěřila, že nahrávku částečně ovlivnila smrt její matky. Hildur Rúna Hauksdóttir zemřela v roce 2018 ve věku 72 let a islandská umělkyně jí věnovala písně „Sorrowful Soil” a „Ancestress”.

„Je to docela brzy, já ani můj bratr jsme matčinu smrt vůbec nečekali, mysleli jsme, že jí zbývá dalších deset roků,” popsala Björk a dodala: „Bylo to, jako kdyby v sobě měla nějaké vnitřní hodiny a zkrátka už byla připravená odejít.”

Na novém řadovém albu s Björk spolupracovali například serpentwithfeet, indonéští Gabber Modus Operandi nebo její dcera Doa a syn Sindri. Podstatná část materiálu vznikala během lockdownu, který muzikantka strávila ve své rodné zemi. „Myslím, že takhle dlouho jsem byla doma naposledy v šestnácti letech,” řekla Björk ve zmíněném rozhovoru.

A proč se deska bude jmenovat „Fossora”? „Bylo to jako kopat jámu v zemi,” vysvětlila autorka. Slovo „Fossora” v latině totiž označuje hornici, ale také bagr.

Text - zdroj: musicserver.cz/Nikola Růžičková

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář