Jdi na obsah Jdi na menu

Lanugo jsou v emotivní písni Perseverance osobnější než kdy dřív

22. 6. 2023

lanugo.jpgLanugo (foto: Angelika Špicarová)

Tuzemská alt-popová skupina Lanugo se vrací. Na příští rok chystá nové album a před pár dny z něj představila první singl „Perseverance” i s doprovodným videem. A obojí ukazuje kapelu v dosud nejosobnější a nejintimnější rovině.

„A když maminka zhasne, když už tady není, jsou tu hvězdy po setmění,” zpívá něžně Markéta Foukalová. „Inspirovalo mě stejnojmenné marsovské vozítko. Zkoumáme svět, vnitřní i vnější, reagujeme na to, co jsme objevili, předáváme to dál. Při objevování občas narazíme, skoro nebo úplně se převrátíme, ale nevzdáváme to,” přibližuje poetické verše Johana Franková, autorka tohoto i mnoha dalších textů skupiny.

Producent, skladatel a hudební mozek formace Viliam Béreš pak melodii dle svých slov napsal během pěti minut. „Líbilo se mi, jak je text vizuální, promítal se mi v hlavě jako film. Chtěl jsem, aby byly z riffu piana cítit osmdesátky, v nichž jsem prožíval dětství, přenést do hudby tu nostalgickou atmosféru sálající z textu. Okouzlení průzkumem vesmíru jako metafory dětskýho objevování světa i odkaz na snímek ‚Odysseus a hvězdy’. Něhu pečující mámy. Naději. A smutek z toho, že tu nejsme napořád,” popisuje.

Osobní vyznění doplňuje i klip. Na mobil jej totiž sama natočila Markétina desetiletá dcera Zorka. Zdánlivě obyčejné záběry z bytu, který diváci znají už třeba z videa k songu „Rosetta”, do výsledné podoby dotvořil režisér Jan Foukal. A je to v celé té všednodennosti vlastně moc příjemné dílo, přestože pro jistou úspornost hudební stránky bude mít tendenci mezi silnějšími kusy kapely zapadnout.

Lanugo nabízejí singl „Perseverance” na streamovacích platformách hned ve čtyřech verzích. „Chtěli jsme dát našim milovaným fans něco extra na hraní. Instrumental pro jejich karaoke večírky, a capella jako nástroj k saturaci případnejch producentskejch ambicí a jako materiál k remixům a zrychlená verze k random postům na sociální sítě a jako poctu Marii Rottrový. Protože přesně tak Markéta zní, když se zrychlí. A to jsme si nemohli nechat pro sebe,” dodává Viliam Béreš.

Text - zdroj: musicserver.cz/David Věžník

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář