Jdi na obsah Jdi na menu

Nick Cave vzdává poctu Marcu Bolanovi baladou Cosmic Dancer

30. 4. 2020

nick-cave.jpgNick Cave (foto: Angelika Špicarová)

Marc Bolan a jeho kapela T. Rex se stali ikonami glam rocku. Svého času jeden z nejprodávanějších britských zpěváků, který určoval hudební trendy, zemřel v roce 1977 v pouhých devětadvaceti letech. Jeho osoba a odkaz inspirovaly řadu umělců, mimo jiné i Davida Bowieho nebo Johnnyho Marra.

Letos uplyne 50 let od vydání prvního singlu a alba této legendární formace a Marc Bolan bude uveden do Rokenrolové síně slávy. Při příležitosti dvojího výročí vychází kompilace „AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan and T. Rex”, na níž tyrannosauří skladby nahrála plejáda velmi zářivých muzikantských es.

Album vyjde 28. srpna jako dvoj CD nebo dvojitý vinyl (klasicky černý nebo v limitované bílé variantě) a nabídne šestadvacet coververzí hitů nebo méně známých, ale o to procítěnějších písní. Podělili se o ně takové hvězdy jako U2, Elton John, Joan Jett, Sean Lennon, Kesha či Nick Cave. A je to právě on, jehož uchopení křehkého, vzpomínkového songu „Cosmic Dancer” celý projekt uvádí do světa.

K baladě, která se hudebně točí kolem klavíru, jemné rytmiky, smyčcového kvartetu a samozřejmě taky Caveova expresivního hlasu, vznikl i jednoduchý, černobílý videoklip, který střídá záběry ze studia s archivními filmovými snímky Marca Bolana.

Text - zdroj: musicserver.cz/Jiří V. Matýsek