Jdi na obsah Jdi na menu

Oblíbený písničkář Pokáč přichází s koledou nazvanou Anděl

30. 11. 2020

poka--c--.jpgPokáč (foto - zdroj: Universal Music)

Jediné, co v této těžké době pro mnohé zůstává jistotou, jsou Vánoce. A pak taky Pokáčovy písně. Nikdy totiž nezklamou a často jsou vzpruhou do stereotypní současnosti. Pár dnů před Mikulášem hudebník zveřejnil tematicky laděnou píseň „Anděl”. Produkce skladby se ujal Johny Rainbow.

„Už je to taková tradice, že každej rok vydáváme vánoční song, letošek není výjimkou... i když celej rok je ve znamení koronaviru, písnička s tím nemá nic společného, naopak je to taková vzpomínka na vánoční trhy plný lidí, který přišel zkontrolovat sám anděl. Je to klasicky malinko přitažený za vlasy, ale snažili jsme se, aby to pořád bylo co nejvíc vánoční a navozovalo to fajn atmošku,” zdůvodňuje počin sám autor a dodává: „Jak říká Xindl X, každej správnej písničkář by měl mít písničku o andělovi, pokud chce být správný písničkář, tak jsem ho konečně dohnal. Původně jsem chtěl zůstat u jednoho vánočního songu za kariéru, ale pak mi to nedalo, a každej rok teď dáme jeden.”

O skladbách se sváteční tematikou se říká, že se k nim interpret uchýlí ve chvíli, kdy už neví, co by. Pokáč to však nemá zapotřebí. Je studnice nápadů, které rozhodně neplavou v kýčovitých vodách. A i tentokrát svým textem zvládl situaci patřičně odlehčit. Není to klasický vánoční song ani pokus o novodobou koledu, spíše taková příjemná, nostalgická vzpomínka na to, že svět už není takový, jaký byl dříve. Při poslechu písně „Anděl” si uvědomíte, že i když vás štvaly komerční trhy přeplněné turisty a stánkaři, možná si na ně letos z důvodu jejich absence ještě s chutí zavzpomínáte.

Vše dokresluje i doprovodný klip. Za kamerou stál opět Jakub Mahdal. Pokáč se oblékl do kostýmu anděla a trajdal v něm po centru metropole. „Musím říct, že chodit po Praze v andělským hávu byl celkem zážitek,” vzpomíná na natáčení. Pro nás je zase zážitek, že umí z jednoduché pointy vykřesat hit, který není jen směsicí nahodilých pocitů, ale vtipným komentářem reality.

Text - zdroj: musicserver.cz/Hana Bukáčková