Jdi na obsah Jdi na menu

PJ Harvey namíchla politiky skladbou The Community Of Hope

6. 4. 2016

008---pj-harvey.jpgPJ Harvey (foto: Angelika Špicarová)

Nové album PJ Harvey s názvem „The Hope Six Demolition Project” vyjde až 15. dubna, ještě předtím ale stačilo sklidit první vlnu kritiky. Pikantní na tom je, že se nejedná o vyjádření zástupců hudebních médií, nýbrž politických osobností, jichž se dotkla zpěvaččina nedávno zveřejněná skladba „The Community Of Hope”.

Chystaná deska čerpá inspiraci z putování po světě, které zpěvačka podnikla v minulých letech. Zatímco první singl „The Wheel” reflektoval konflikty poznamenaný život v Kosovu, novinka se přemisťuje do Washingtonu D. C. a jeho chudinské čtvrti Ward 7, která se v minulosti stala předmětem rozporuplně vnímaného projektu na revitalizaci. Podle politických představitelů města však zdejší prostředí má ve skutečnosti zcela jinou tvář, než jakou popisuje PJ Harvey.

Ať je pohled „The Community Of Hope” věrný, či nikoli, songwriterská ikona se nepouští do vyostřené kritiky. Spíše se staví do role pozorovatele a posluchačům předkládá výjevy, s nimiž se setkala. Samozřejmě také upozorňuje na problémy, ale na nikoho neukazuje prstem a posluchač nemá pocit, že by převládal angažovaný přístup. A v podobném duchu byl pojat i videoklip, který ke skladbě vznikl. Zachovává si dokumentární charakter a namísto sentimentálního nimrání se v místních problémech intenzivně zachycuje atmosféru, v jaké obyvatelé Ward 7 žijí. Prolnutí s emocionálně silnou hudební složkou tak zůstává pevné.

Pokud se PJ Harvey i v dalších vizuálech k albu bude držet tohoto rukopisu, zaslouží si respekt za citlivý konceptuální projekt. A více než názoru politiků bude zajímavější všímat si reakcí, jaké budou skladbu provázet stran místních obyvatel.

Text - zdroj: musicserver.cz/Veronika Ondečková