Jdi na obsah Jdi na menu

Skupina Amélia je novým drahokamem české hudební scény

29. 6. 2017

amelia_2017.jpgAmélia (foto - zdroj: helpmusic.cz)

Čtveřice Amélia – Jakub Dryml, Johny Bartoschek, Petr Lenoch a Ota Štěpánek, se chce odlišit propojením detailně propracované hudby a smysluplných českých textů s vizuálním uměním, a vložit tak do své tvorby něco navíc. První vlaštovkou této synergie, již lze označit jako art-pop, je klip k debutovému singlu „Múza”.

Název Amélia vychází z ukrytých písmen „M” a „A”, což byla zkratka předchozí kapely, ve které muzikanti působili, Mother’s Angels. Písmena „L” a „I” zase skýtají Litomyšl, město, v němž žijí a jež nabízí svěží umělecké prostředí s dobrými vibracemi pro tvorbu. Od začátku roku 2016 se však jako Mother’s Angels stáhli do ústraní a soustředili se pouze a čistě na samotnou práci a nové písně, což vykrystalizovalo v zrod nové skupiny.

Oficiálním startem Amélie se stal 18. červen 2017. Den, kdy formace v rámci programu festivalových zahrad kulturní akce Smetanova Litomyšl na speciálních LED obrazovkách promítla a představila videoklip ke skladbě „Múza”. „Píseň je o každodenních výhrách a prohrách s inspirací, která může mít mnoho různých podob. V našem případě se jedná o tu nejsilnější inspiraci – tedy múzu múz,” vysvětluje motiv songu frontman Jakub Dryml.

Ve vizuálu exceluje Lucie Drábková, profesionální tanečnice a choreografka, součást JAD Dance Company a spolupracovnice Yemiho A.D., jež se jako sólová tanečnice a asistentka choreografa účastnila i celosvětových turné Kanyeho Westa a účinkovala v jeho klipu „Runaway”. „Hledali jsme vyjádření múzy pomocí několika podnětů. Hudba je tou naší expresí a už od začátku jsme věděli, že tanec bude hrát také velkou roli. Režisér Pavel Pljuskov pak dokázal naši představu přeměnit v realitu a celý koncept měl od začátku promyšlený. Lucii oslovil přímo on, a když jsme pak viděli naživo první ukázky tance, zůstali jsme v sále všichni sedět s otevřenou pusou. Hned jsme věděli, že je to ta múza múz,” říká Johny Bartoschek, člen a rovněž producent kapely.

Singl „Múza” vznikl rovnou ve třech studiích – Sono Records, WaveDesign Studios a Amélia Records. Mix a mastering pak proběhl v Biotech Studio. Hudba Amélie je autorská stejně jako texty. Kromě postupného odtajnění dalších singlů se bude Amélia zaměřovat na doplnění celého příběhu skupiny, který pomůže dotvářet i živé hraní.