Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel zpěvák George Michael, autor vánočního hitu Last Christmas

26. 12. 2016

george-michael-2016.jpgGeorge Michael (foto - zdroj: billboard.com)

Tragické hudební Vánoce roku 2016 nekončí. Po úmrtí kytaristy Status Quo Ricka Parfitta a zřícení letadla s ruskými Alexandrovci odešel i britský zpěvák George Michael. Autor jednoho z nejslavnějších vánočních hitů „Last Christmas” zemřel 25. prosince ve věku 53 let. Smutnou zprávu oznámila BBC.

Příčinou náhlého úmrtí byl podle manažera Michaela Lippmana infarkt. „S velkým smutkem můžeme potvrdit, že náš milovaný syn, bratr a přítel George pokojně zemřel doma o vánočních svátcích. Rodina si přeje, aby se respektovalo její soukromí v této těžké chvíli. Zatím nebude žádný další komentář,” uvedlo v prohlášení hudební vydavatelství. Zpěvák zemřel v Goringu v hrabství Oxfordshire.

Krátce po oznámení vzdalo zemřelému holt na sociálních sítích mnoho osobností. „Jsem hluboce šokován. Ztratil jsem drahého přítele, nejhodnějšího a velkorysého. Byl také skvělý umělec,” řekl britský zpěvák Elton John.

„Nemohu tomu uvěřit. Ohromný zpěvák a milý člověk. Byl moc mladý na to, aby odešel,” uvedl kanadský rocker Bryan Adams.

„Sbohem můj příteli! Opustil nás další velký umělec,” napsala americká zpěvačka Madonna v narážce na letošní úmrtí Davida Bowieho, Prince, Leonarda Cohena a řady dalších hudebních hvězd. Smutek vyjádřil například i bývalý britský fotbalista Gary Lineker.

Prvním momentem Georgeovi slavné kariéry bylo účinkování ve slavném duu Wham!, spolu s kamarádem z dětství Andrewem Ridgeleyem. Wham! působili na hudební scéně od roku 1981 do roku 1986 a stihli vydat tři studiová alba. Poté se Michael vydal na sólovou dráhu. Během jeho hudební kariéry se prodalo více než sto milionů nosičů. Posledním albem George Michaela zůstává šestá studiová nahrávka „Symphonica” z roku 2014. Ještě začátkem prosince se však objevila pozitivní zpráva, kdy producent Naughty Boy potvrdil práce na nové desce.

Zpěváka, původním jménem Georgios Kyriacos Panayiotou, neprovázela jen sláva, ale i problémy a skandály. V roce 2010 ho soud poslal na osm týdnů do vězení za řízení pod vlivem drog, držení marihuany a způsobení dopravní nehody, když narazil se svým automobilem do obchodu v Londýně. Během posledního turné v roce 2011 chytil silný zápal plic a dokonce i upadl do kómatu. Hospitalizován byl také v roce 2013, když vypadl na anglické dálnici z jedoucího auta. Kvůli blíže neupřesněným problémům byl v nemocnici i v květnu 2014.