Jdi na obsah Jdi na menu

Suverénní, nesmělý i drzý Jake Bugg zářil v Praze

4. 12. 2013

Jake Bugg
Support: Honeyhoney
Lucerna Music Bar, Praha, 1. prosince 2013

Zdroj: muzikus.cz

Text:  Zuzana Macháčková

Foto:  Angelika Špicarová 

011---jake-bugg.jpgJake Bugg

Další zářez mladého talentu pro Lucerna Music Bar. V neděli večer zde vystoupil písničkář Jake Bugg z Nottinghamu, aby představil živě skladby z loňského debutu i nové letošní desky Shangri La. Jako předkapelu si přivezl americké duo Honeyhoney, jež pochází z Nashvillu, tudíž hudba, kterou hraje, je přirozeně více do country. Ale pokud byste čekali přešlapování ze strany na stranu, jak známe z některých amerických filmů, byli byste na omylu. Honeyhoney předvedli dosti energické skladby, při kterých se Ben Jaffe, který zvládal zastat bicí, kytaru a zpěv zároveň, naučil i pár základních českých frází. Zpěvačka Suzanne Santo střídala banjo a housle a získávala postupně celkem pozitivní odezvu z publika. Nevím, jestli Honeyhoney udělají díru do světa, možná to ani nemají v úmyslu, ale v době, kdy se moderní podoba folk a country a multiinstrumentalisté všeho druhu těší celkem velké popularitě, asi jejich snažení smysl dává. Jako předkapela Jakea Bugga každopádně správná volba.

003---honeyhoney.jpgHoneyhoney

Samotný Jake, kluk, který by mohl patřit k vašim pohlednějším spolužákům ze střední, ale zároveň byl tím lehce nedostupným, nastoupil na pódium suverénně a bez řečí spustil úvodní skladbu There's A Beast And We All Feed It z nové desky. Začátek jeho setu byl vůbec hlavně o přímočarých písničkách převážně z alba Shangri La, kdy Jake předváděl svou roli písničkáře, který je plně soustředěný a nevěnuje mnoho pozornosti okolí. Tento poker face si udržel i později, když už začalo být trochu zábavné, ale zároveň i nepříjemné pokřikování jistých (zřejmě) krajanů (najisto) dost pod parou, které rušilo i akustické balady, během nichž vládlo v klubu naprosté ticho. Jake se nenechal ničím zviklat a ukázal se jako naprostý profík. Na tak mladého kluka obdivuhodné. Zvláště, když na něm bylo vidět, jak vážně bere svůj výkon na pódiu.

005---jake-bugg.jpgJake Bugg

Po celou dobu byl jeho jediným vyjadřovacím prostředkem čistě jeho hudební talent. Zazněly tři skladby, kdy zůstal na stagi sám s kytarou (ve stejně minimalistickém provedení na závěr v přídavcích spustil i svou známou baladu Broken), ale i jiné skladby doprovázel pouze basák a bubeník, celý koncert tedy stál jen na Jakeovi samotném. A písní, které měl připravené, nebylo rozhodně málo. Po akustickém intermezzu přišla zcela nová tvář Jakea Bugga, už dříve střídal akustickou kytaru s elektrickou, ale teď to teprve rozjel a ukázal i nějaká ta sóla. Myslím, že i návštěvníci, kteří si zprvu říkali, „ok, fajn písničky, ale...“ museli zbystřit. Jake si nechal to nejlepší na konec, songy jako Slumville Sunrise, Broken a Lightning Bolt samozřejmě sklidily největší úspěch. I když už Jake mohl úspěšně koncert sestavit z vlastní tvorby, ze dvou alb, došlo i na coververzi. A ta se zatraceně povedla. My My, Hey Hey (Out of the Blue) od Neila Younga zapadla do závěru setu jako ulitá a Jake ji zahrál nejen ve skvělém aranžmá, ale i důstojně zazpíval. Když z jeho úst vycházely slova o tom, že rock'n'roll je stále stejný a je lepší shořet, než vyhasnout, museli jste mu věřit. Teprve po přídavcích vyloudil na tváři úsměv a zamával, jako by říkal: „bylo to fajn, uvidíme se příště“.

007---jake-bugg.jpg

Jake Bugg v sobě kombinuje jakousi nesmělost, kdy uzavřený do sebe hraje své písně s naprostou jistotou a plně koncentrován, s trochu přidrzlým pěveckým projevem a tím možná poutá pozornost divočejších fanoušků Oasis. V první řadě je ale výborný muzikant. 

012---jake-bugg.jpg

Celý fotoreport z koncertu Jakea Bugga v Praze k nahlédnutí zde:  fotak.png.jpg fotogalerie

Setlist:

There's a Beast and We All Feed It
Trouble Town
Seen It All
Simple as This
Storm Passes Away
Two Fingers
Messed Up Kids
Ballad of Mr Jones
Country Song
Pine Trees
A Song About Love
Slide
Green Man
Kingpin
Taste It
Slumville Sunrise
What Doesn't Kill You

Přídavky:

Broken
My My, Hey Hey (Out of the Blue) (Neil Young)
Lightning Bolt