Jdi na obsah Jdi na menu

Bluesová legenda Buddy Guy se vrátí do České republiky!

19. 12. 2022

Live: Buddy Guy                            Support: Tom Hambridge

Datum: 16.07.2023                           Místo: Kongresové centrum, Praha

buddy-guy_2018.jpgBuddy Guy (foto - zdroj: archiv umělce)

Buddy Guy, legendární bluesový kytarista, zpěvák a jeden z nejvlivnějších hudebníků historie, vystoupí v rámci rozlučkového turné „Damn Right Farewell” 16. července v pražském Kongresovém centru. Během koncertu zahraje skladby jak z celé své bohaté kariéry, tak i z nové desky „The Blues Don’t Lie”.

Časopis Rolling Stone úřadujícího bluesového krále Buddyho Guye zařadil na 23. místo v rámci 100 nejlepších kytaristů všech dob. Jako průkopník tzv. chicagského blues svojí hrou na kytaru významně ovlivnil Jimiho Hendrixe, Erica Claptona, Keitha Richardse, Jimmyho Page, Jeffa Becka nebo Stevie Ray Vaughana. „Byl pro mě něco jako Elvis Presley pro jiné lidi,” prohlásil Eric Clapton, když ho uváděl do rock'n'rollové síně slávy. „Určil mi směr, byl mým pilotem,” doplnil také.

Album „The Blues Don’t Lie” vyšlo letos 30. září jako následovník úspěšného, čtyři roky starého „The Blues Is Alive And Well”, za které Buddy Guy získal zatím poslední ocenění Grammy. Podobně jako předchozí nahrávky se aktuální deska hned dostala na vrchol bluesového žebříčku a byla rovněž nominována na Grammy. Buddy Guy se na ní spojil s Grammy oceněným producentem a skladatelem Tomem Hambridgem, který jej také doprovodí na turné.

Buddy Guy se narodil v roce 1936 v Louisianě. Ve druhé polovině 50. let se přesunul do Chicaga, kde v té době kulminovala vlna elektrického blues, zosobněná průkopnickými hvězdami typu Muddyho Waterse, Howlin' Wolfa nebo Willieho Dixona. S nimi a mnoha dalšími Buddy Guy koncertoval i nahrával pro tamní vydavatelství Chess Records. V 60. letech vytvořil slavnou dvojici s hráčem na foukací harmoniku Juniorem Wellsem, s nímž natočil řadu desek včetně „Hoodoo Man Blues” (1965), která je považována za jednu z nejvýznamnějších bluesových vůbec. Od konce 60. let je Buddy Guy na sólové dráze, často se však zúčastňuje nejrůznějších příležitostných spojení.

Nenechte si ujít dost možná poslední koncert této žijící legendy, držitele osmi cen Grammy, ceny Grammy za celoživotní přínos z roku 2015, celkem třiceti osmi cen Blues Music Awards (více než kdokoliv jiný) a člena rock’n’rollové síně slávy.

Před Buddym Guyem, který vystupuje stále ve skvělé formě a s nebývalou dávkou showmanství, se jako předskokan představí jeho dlouholetý spolupracovník, skladatel a producent Tom Hambridge. Vstupenky v cenovém rozmezí od 1490,- Kč do 5990,- Kč jsou k dostání v síti Ticketportal. Koncert pořádá v rámci Bluefestu agentura Liver Music.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář