Jdi na obsah Jdi na menu

Chris Rea zavítá v říjnu do České republiky!

30. 4. 2014

Live: Chris Rea

Datum: 30.10.2014                  Místo: O2 Arena, Praha

chris-rea-tour2014.jpg

Po dvou a půl letech se na podzim do Prahy vrátí Chris Rea. Tentokrát tohoto legendárního britského kytaristu, zpěváka a skladatele, kterého proslavily hity jako "Road To Hell" nebo "Josephine", bude hostit 30. října O2 Arena. Ta bude speciálně pro tento koncert postavena jako divadelní scéna s limitovanou kapacitou.

Chris Rea, který je považován za jednoho z největších britských skladatelů a zpěváků 80. let, se narodil v roce 1951. Pro hudební kariéru se ale rozhodl až ve 22 letech, kdy si pořídil svoji první kytaru a inspirován Ry Cooderem nebo Joem Walshem začal skládat první písně. Debutové album "Whatever Happened To Benny Santini?", se kterým mu vypomohl producent Eltona Johna – Gus Dudgeon, vydal o pět let později v roce 1978.

Oč později se hudbě začal věnovat o to „oddanější“ ji ale byl a do dnešního dne stihl vydat na tři desítky alb, od kterých prodal přes 30 miliónů kopií.

Do celosvětového povědomí jej zapsala no.1 alba "Road To Hell" (1989) a "Auberge" (1991) stejně tak jako hity "Fool (If You Think It’s Over)", "Road To Hell", "Josephine", "Driving Home For Christmas" a mnoho dalších.

Vedle hudby je Rea také vyhlášeným příznivcem automobilových závodů a Formule 1, jejíž trojnásobný světový šampion Ayrton Senna ho inspiroval ke vzniku písně "Saudade".

Nejednou také stanul před filmovou kamerou. V roce 1999 si po boku Johna Cleese, Felicity Kendal a Boba Hoskinse zahrál v komedii Parting Shots. Rea ztvárnil postavu muže s rakovinou, kterému zbývá posledních šest let života. Krutou ironií osudu vstoupila rakovina jen o dva roky později i do zpěvákova skutečného života. V roce 2001 mu byla diagnostikována rakovina slinivky břišní, která Reu stála šest let (naštěstí vítězného) boje.

Pro české publikum přijel zahrát již několikrát, naposledy na jaře 2011.

30. října se k nám Chris Rea vrátí v rámci The Last Open Road Tour, které odkazuje na stejnojmennou skladbu z Reova zatím posledního alba "The Santo Spirito Project" z roku 2011. 

Vstupenky na pražský koncert od 990,- Kč jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal.

Obrázek: 30.10. Chris Rea - O2 Arena, Praha