Jdi na obsah Jdi na menu

Kapela Dream Theater oslaví v Praze už tuto neděli své třicetiny!

25. 6. 2015

Live: Dream Theater, Black Star Riders, Persona Grata

Datum: 28.06.2015                                                      Místo: Forum Karlín, Praha

dream_theater2015.jpgDream Theater (foto - zdroj: NuCoast)

Již tuto neděli 28. června se do Prahy vrátí v rámci Prague Sounds Good! americká legenda progresivního rocku Dream Theater, která oslavuje letos 30. výročí své existence.

U této příležitosti si kapela připravila speciální devadesátiminutový program plný nejlepších skladeb ze svého repertoáru a svým českým příznivcům slibuje nezapomenutelný večer!

Přestože budou Dream Theater hlavní hvězdou, nebudou toho večera ve Foru Karlín jedinými vystupujícími. Pod hlavičkou Prague Sounds Good! před nimi v neděli zahrají také Black Star Riders (bývalí členové Thin Lizzy) a kapela Persona Grata, která úspěšně reprezentuje slovenskou hudební scénu často také v zahraničí.

Dveře Fora Karlín se pro veřejnost otevřou v 18 hodin. V půl sedmé koncertní program zahájí Persona Grata, po které převezmou pódium o hodinu a půl později Black Star Riders. Fanoušci Dream Theater se svých oblíbenců dočkají v půl desáté.

Dream Theater
Skupinu Dream Theater založili v roce 1985 pod názvem Majesty John Petrucci, John Myung a Mike Portnoy. Přestože v průběhu uplynulých let kapela prodělala několik personálních změn, všichni výše zmínění původní členové spolu zůstali až do roku 2010, kdy je opustil Mike Portnoy. Ten byl nahrazen ve stejném roce bubeníkem Mikem Manginim. Doposud skupina prodala přes deset miliónů desek a DVD.

V roce 2012 byli Dream Theater poprvé ve své kariéře nominováni na Grammy v kategorii „nejlepší hard rock/metal vystoupení” se skladbou „On The Backs Of Angels”. Druhou nominaci na Grammy ve stejné kategorii jim vynesl singl „The Enemy Inside” ze zatím posledního alba Dream Theater z roku 2013, které debutovalo v hitparádě časopisu Billboard na 7. místě a jen za první týden se ho prodalo 34 000 kopií.

Letos v únoru se Dream Theater sešli opět ve studiu, kde zahájili přípravy natáčení nového alba. Zatím bezejmenná novinka by se pod záštitou vydavatelské společnosti Roadrunner měla v prodeji objevit letos na podzim.

black_star_riders2015.jpgBlack Star Riders (foto - zdroj: NuCoast)

Black Star Riders
„Thin Lizzy jsou už známý příběh, ale s Black Star Riders se posouváme do míst bez historie a to je zatraceně vzrušující. Už léta jsem si hraní neužíval tak jako teď,” říká kytarista Scott Gorham, který spolu s Damonem Johnsonem, Marco Mendozou a Rickym Warwickem založili Black Star Riders v roce 2012.

V roce 2013 vydali kritikou vysoce ceněný debut „All Hell Breaks Loose”, na který letos v únoru navázali albem „The Killer Instinct” v produkci Grammy oceněného Nicka Raskulinecze (Rush, The Foo Fighters, Alice In Chains, Mastodon aj.).

persona_grata_2015.jpgPersona Grata (foto - zdroj: NuCoast)

Persona Grata
Persona Grata je progresivně rocková formace, která s jediným albem na svém kontě dosáhla mezinárodního renomé. Její debut z roku 2013 „Reaching Places High Above”, při jehož recenzích nejen tuzemská ale i zahraniční média nešetřila chválou, byl nominován na „album roku” v kategorii Hard and Heavy na Radiohead Awards slovenského rádia FM a následně jej v té samé kategorii nominovala asociace ZAI (Zväz autorov a interpretov), která rovněž hodnotila skupinu samotnou jako „objev roku”.

Vloni tito Bratislavané absolvovali úspěšné turné s venezuelským kytarových virtuózem a designérem speciální 14ti strunné kytary - Felixem Martinem. Absolvent Berklee School of Music spojil své síly s kapelou Persona Grata na osmi koncertech v České republice a na Slovensku. Signifikantní zvuk Persona Grata a její originální pojetí progresivního rocku učarovalo pak i samotnému Miku Portnoyovi z Dream Theater natolik, že skupinu vloni pozval do Spojených Států na nejprestižnější progresivní festival Progressive Nation at Sea.

Prodej vstupenek na Prague Sounds Good! i nadále zajišťuje výhradně společnost Ticketportal za 990,- Kč ke stání.

Související:

Prague Sounds Good! s Dream Theater se přesouvá do Fora Karlín!

Dream Theater a Black Star Riders zahrají v O2 Areně v rámci Prague Sounds Good!