Jdi na obsah Jdi na menu

Oceňovaná kytaristka a zpěvačka Ana Popović zavítá do Prahy!

8. 8. 2022

Live: Ana Popović             

Datum: 16.11.2022                                               Místo: Palác Akropolis, Praha

ana_popovic.jpgAna Popović (foto - zdroj: palacakropolis.cz)

Bluesrocková hudebnice a skladatelka Ana Popović vedle vystoupení na šumperském festivalu Blues Alive zahraje také 16. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Umělkyně letos slaví 20 let „na turné”, kdy neúnavně koncertuje se svojí šestičlennou kapelou nebo společně s B. B. Kingem, Buddy Guyem, Jeffem Beckem, Joem Bonamassou a mnoha dalšími.

Ana Popović do současné doby vydala dvanáct desek a dvě DVD, Bruce Springsteen ji nazval „pekelnou kytaristkou”, byla nominována na sedm cen Blues Music Awards. Objevila se na obálkách časopisů Vintage Guitar a Guitar Player. Téměř všechna Anina alba se umístila na předních příčkách Billboard Blues Charts.

„Je opravdu těžké uvěřit, že jsem se před dvaceti lety vzdala kariéry grafického designéra, založila kapelu a rozhodla se být hudebnicí na plný úvazek. Brzy poté jsem odcestovala do Memphisu, abych nahrála ‚Hush!’, svou první sólovou desku,” říká Ana Popović. „Tehdy jsem měla velké sny a velké sny mám i dnes.”

„Zhruba v té době jsem se objevila jako speciální host na turné s Michaelem Hillem. Byla to moje první severoamerická šňůra a to mě odrazilo k tomu, že se dnes, o dvě desetiletí později, mohu hrdě ohlédnout za kariérou čítající tisíce koncertů na pěti kontinentech. Úspěšně jsem spojila hudební styly a inspirovala novou generaci kytaristů a kytaristek, aby si začali plnit své sny bez ohledu na to, kde se narodili. Někdy mají klišé o hudebním byznysu pravdu. Pokud na sobě dostatečně tvrdě pracujete a dostatečně moc chcete, může se vám podařit cokoli.”

„Připadá mi, jako by to bylo včera, co jsem tenhle projekt začala v garáži v Bělehradě. Přátelé a rodina mě podporovali, ze zkušebního vystoupení v místním baru se stalo pravidelné hraní a díky vytrvalosti a těžké práci jsme teď tady. Při této příležitosti se moje šestičlenná skupina prochází po vzpomínkách a hraje skladby ze všech mých alb. Těším se, že připomenu starší songy, které jsem už dlouho neoprášila, a dopřeji tak ‚fanouškům první hodiny’ ten sladký ‚a-ha pocit’.”

Ana Popović se celý život pohybuje na západě. Do amerického blues se zamilovala už jako dítě, začínala doma v srbském Bělehradě. Pak se přemístila do Nizozemska, kde studovala na konzervatoři jazz a world music. Po více než deseti letech, kdy bydlela v Amsterdamu, se přestěhovala do Memphisu v Tennessee, aby tady spolupracovala s jižanskými hudebníky. Nakonec se v roce 2016 ocitla s rodinou v Los Angeles v Kalifornii, kde nyní žije.

Koncert pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music. Vstupenky na stání za 790,- Kč nebo na VIP balkon za 1190,- Kč jsou k dispozici v předprodejní síti GoOut.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář