Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze bude koncertovat pohodář George Ezra!

25. 7. 2018

Live: George  Ezra 

Datum: 22.10.2018                      Místo: Forum Karlín, Praha

george-ezra_2018.jpgGeorge Ezra (foto - zdroj: georgeezra.com)

Neuvěřitelný příběh o úspěchu jak z pohádky – a prostředkem k němu se stalo to, na čem jediném opravdu záleží – písničky. Písničky, které George Ezru dostaly na dvouroční turné po celém světě, v jehož rámci 22. října zavítá do pražského Fora Karlín.

Než budeme ale mluvit o současnosti, není od věci si připomenout, že George Ezra byl neznámý teenager s kytarou a průkazem Interrail a hlavně s odhodláním hrát skladby, které se podobají pohlednicím z cest. Ty doputovaly mnohem dál než on sám.

„Wanted On Voyage”, debutové album tohoto rodáka z Hertfordshire vyšlo v červnu 2014 a prodalo se jej přes tři miliony kusů. Byla to třetí nejprodávanější deska roku ve Velké Británii, před něj se dostali jen Ed Sheeran a Sam Smith. Stejně jako jeho tvůrce, album „Wanted On Voyage” muselo na vrchol doputovat. Na první místo žebříčku mu to trvalo 14 dní. A songy z něj - „Budapest”, „Barcelona”, „Cassy O'” nebo „Blame It On Me” poslaly tohoto stěží dvacetiletého zpěváka a kytaristu do světa.

Nejzářivější moment, rock’n’roll nebo něco jiného? Ne, nebylo to natáčení klipu se Sirem Ianem McKellenem, ani uvědomění si, že první vystoupení v New Yorku bude v Madison Square Garden (jako předskokan Sama Smithe).

„Tohle bude znít jako typické jedenadvacáté století…” usmívá se George. „Zahrál jsem na Pyramid Stage v Glastonbury pro největší počet diváků dne, trochu se pak vyspal, ve čtyři ráno jsme odjížděli. Dorazil jsem domů, k tátovi do Hertfordu, na místo, kde jsem vyrostl, do svého starého pokoje. Ráno se probudím a moje vystoupení už bylo na iPlayer. Takže ležím v posteli svého dětství, na obličeji pořád ještě barvu ze včera a koukám se na sebe na laptopu.”

A teď se přeneseme v čase trochu dopředu. George Ezra si zase vzal kytaru a vypařil se. Tentokrát zamířil do města, které dobře znal, ale paradoxně tohle město ho příliš neznalo. Do Barcelony. Vyhnul se hotelům a vybral si Airbnb, nocleh s majitelem bytu bez jakéhokoliv komfortu.

„Doslova jedna postel v pokoji bytu, který patří dívce jménem Tamara,” vzpomíná. „V sedmém patře, na chodbě vytřískaná okna. V jednom pokoji je holka z Argentiny, zhruba stejně stará jako já. V dalším pokoji starší manželé z Německa. Podezřelá sprcha. Dveře se dají stěží zamknout. Pořád někdo přichází a odchází.”

George Ezra v Barceloně strávil měsíc a každý den skládal. Užíval si svou anonymitu a svobodu, dokud ho mazaná Tamara nepřinutila otevřít jeho stránku Spotify a zahrát nejpopulárnější skladbu („Budapest”, 365 milionu streamů). A v té chvíli se do pokoje vřítí holka z Argentiny s vítězoslavným výkřikem: „Já věděla, že jsem tě poznala!”.

„Nic lepšího než tohle odhalení jsem si nemohl přát. Všichni kamarádi Tamary byli umělci, návrháři, studenti módy a všichni velcí pohodáři. Vždycky mi říkali: Nezajdeme na večeři? Tak sraz v jedenáct... Trvalo mi dva týdny, než jsem se pak dostal do normálu.”

Nakonec se George Ezra z tohoto svého osobního Almodóvarova filmu vrátil do Anglie s několika téměř hotovými písněmi. Klíčem se stal úvodní song „Pretty Shining People” z nové desky, kterou na počest nedávnému pobytu pojmenoval „Staying At Tamara’s”.

Album je prodchnuté pozitivním myšlením. George Ezra se rozhodl dělat to, co umí nejlíp. Psát písně vyjadřující podporu, dodávající odvahu a nabízející únik. Nahrávku opět produkoval Cam Blackwood (London Grammar, Florence And The Machine).

George Ezra nadále přispívá svou troškou, aby pozdvihl úroveň lidského štěstí – jeho aktuální deska je radostná a radost přinášející, je chytrá, je od srdce, je energická. „Staying At Tamara’s” je o úniku, pohodě a nadšení – v hudbě, životě i lásce.

Vstupenky na pražské vystoupení jsou k dispozici na GoOut.cz a v síti Ticketmaster za 790,- Kč + poplatky. Na místě v den koncertu budou lístky za 900,- Kč.