Jdi na obsah Jdi na menu

Festival Bažant Pohoda přivítá hvězdná jména hudebního světa!

18. 6. 2014

Datum: 10.07.-12.07.2014                        Místo: Letisko Trenčín, Slovensko

kraftwerk-2014.jpgKraftwerk (foto - zdroj: factmag.com)

Němečtí průkopníci elektronické hudby Kraftwerk, anglický hudebník Tricky, skotská skupina Mogwai, britské duo Disclosure a královna noci z Mali Fatoumata Diawara spolu s kubánským klavíristou Robertem Fonseca vystoupí na osmnáctém ročníku uměleckého festivalu Bažant Pohoda, který se bude konat 10.-12. července na letišti v Trenčíně.

„Potvrzení skupiny jako Kraftwerk je snem každého promotéra. Kraftwerk – to je síla, která hýbe desetiletí hudební scénou. Za jejich neustále předjíždění doby a fantastickou kreativitu si zaslouží obdiv a respekt. Jsme hrdí, že tito hudební vizionáři, kteří vytvořili základy celé elektronické scény, zahrají i v Trenčíně na našem festivalu,“ říká ředitel festivalu Michal Kaščák.

Projekt Kraftwerk založil v roce 1970 Ralf Hütter se svým někdejším kolegou Florianem Schneiderem v jejich společném studiu Kling Klang v německém Düsseldorfu. Díky revolučním elektronickým „zvukovým malbám“ a hudebním experimentům s nahrávkami a syntetizátory získali Kraftwerk v průběhu několika let mezinárodní uznání. Svými vizemi o budoucnosti Kraftwerk vytvořili soundtrack k digitální éře. Jejich skladby využívající inovativní looping techniky a počítači řízené rytmy měly obrovský vliv na celou škálu hudebních žánrů.

Živé vystoupení Kraftwerk, to je perfektně synchronizované audiovizuální představení doplněné o dokonalý digitální zvuk a 3D projekce. Je to čistý elektronický art – rave. Díky speciální technice a brýlím, které dostane každý návštěvník, trenčínské letiště zažije toto fascinující dvouhodinové audiovizuální divadlo již v otevírací den festivalu.

Hudební experimentátor Tricky, vlastním jménem Adrian Thaws, představí na festivalu své skvělé loňské album "False Idols", ale i starší skladby. Už jako teenager v Bristolu se pohyboval v tamních hudebních kruzích a byl jedním z členů soundsystému Wild Bunch, ze kterého se později vyklubaly revoluční Massive Attack. Právě s tímto projektem spolupracoval Tricky na začátku své kariéry, objevil zpěvačku Martinu Topley – Bird a stál u zrodu jednoho z nejzásadnějších alb devadesátých let – "Blue Lines" od Massive Attack.

tricky.jpg

Tricky (foto: Angelika Špicarová)

Po osamostatnění mu v roce 1994 vychází sólové debutové album "Maxinquaye", které bylo nominováno na prestižní Mercury Music Prize pro nejlepší britské album roku a magazín NME jej za Album roku i prohlásil. Na desce se zrodil Trickyho šeptající rap a vzrušující překračování hranic různých žánrů. V roce 2009 při reedici tohoto alba napsal respektovaný hudební kritik a spisovatel Jon Savage: „Ani čas neoslabil tuto neobyčejnou nahrávku...“

Trickyho tvůrčí potenciál je od začátku neuvěřitelný, kromě vlastních skladeb spolupracuje pravidelně i na nahrávkách svých hudebních kolegů. V roce 1996 vydal dokonce dvě řadové desky "Nearly God" a "Pre-Millennium Tension". Celkově jich nahrál devět, každá byla jistým posunem, každá byla důkazem Trickyho hudební vyspělosti, kreativity ve spojování mnoha žánrů a citu pro výběr skvělých vokalistů. „Stojím si za každou skladbou na novém albu. Nezajímá mě, jestli se to lidem líbí nebo ne. Dělám to, co chci dělat, jako to bylo při mé první nahrávce, tak, jak to bylo na úplném začátku. Pokud se to lidem nelíbí, nevadí,“ uvedl Tricky při vydání "False Idols".

I další potvrzený interpret pochází z Britských ostrovů – skotská formace Mogwai je často označována za nejvlivnější skupinu post-rockové scény. Na svém kontě má osm studiových alb, to poslední "Rave Tapes" jim vyšlo letos v lednu. „Je to jedno z prvních alb roku 2014. Nový hudební rok tak začíná bouřlivým aplausem,“ napsal o nahrávce americký online magazín Crave. Členové skupiny přiznávají vliv My Bloody Valentine, The Cure, Sonic Youth či Pixies na jejich ranou tvorbu, ale sami jsou známí svými jedinečnými hudebními kompozicemi. Na jedné straně umí být jemní a vyzařuje z nich až ambientní klid, na druhé dokáží vytvářet hlukové kytarové stěny s melodickými riffy a zajímavou rytmikou. „Post-rock může mít své vlastní klišé, takové, které stojí za opakování, které nám zabrání zpohodlnět. Díky bohu, že takové skladby pořád někdo dělá,“ napsali o Mogwai BBC.

Za značkou Disclosure se skrývají bratři Lawrenceovci z městečka Reigate v anglickém Surrey. Mladší Howard (19let), Guy je jen o tři roky starší, ale již v tomto mladém věku jsou Disclosure považováni za zářivé hvězdy současné taneční scény. Jejich spojení tanečních rytmů garage či house s chytlavým popem přerostlo na Ostrovech až do Disclosuremánie, jak označili rozruch kolem mladé dvojice v magazínu NME.

Jejich první singly pocházejí z roku 2010, první dva EP "Carnival" a "The Face" vzbudily pozornost v britských rádiích, přičemž respektovaná DJ-ka BBC Radio 1 Annie Mac označila duo za Best Breakthrough Act pro rok 2012. Taneční skladby nenechaly chladnými ani fanoušky, písnička "Latch" z října 2012 se vyšplhala na jedenácté místo v singlovém žebříčku a jejich debutové album "Settle" z minulého roku se hned po vydání dostalo do čela albového UK Charts. Zatím asi nejúspěšnější singl "White Noise" triumfoval v žebříčku UK Dance Chart.

Album "Settle" bylo nominováno na Grammy za nejlepší Taneční / Elektronický album, na prestižní Mercury Music Prize pro nejlepší britské album a skupina získala i čtyři nominace na Brit Awards 2014. Pitchfork desce "Settle" udělil v desetibodové stupnici 9,1 bodu a napsal, že jde o brilantní debut. „Duo nahrálo určitě nejen nejlepší album roku, ale postarali se i o jeden z nejpřesvědčivějších a nejpromyšlenějších debutů v jakémkoliv žánru nedávné minulosti.“

Pověstné jsou i jejich live sety, se kterými mladíci již procestovali celý svět. „Bratři vkládají do svých mistrně propracovaných skladeb srdce. A my, jejich publikum, se vyhříváme v síle této vášně, doplnil Billboard.

Fatoumata Diawara je označována za jeden z nejkrásnějších hlasů současné africké hudby a přezdívají ji i Královna noci. Nahrávala například s Herbie Hancockem či Damonem Albarnem a jeho projektem Rocket Juice and the Moon, který založil s bubeníkem Tonym Allenem a basákem Fleou z Red Hot Chili Peppers. O Robertu Fonseca se zase psalo jako o hudebním zázraku a spolupracoval s největšími legendami bohaté kubánské scény jako Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer a Buena Vista Social Club.

Jejich spojení je unikátním výletem do země afrických předků, ve kterém prolínají své stejné hudební vášně. Setkali se při nahrávání aktuálního Robertova alba "Yo", kde Fatoumata Diawara nazpívala vokály ke skladbě "Bibisa". Deska se stala senzací a byla nominována na Grammy Awards.

Roberto albem vzdává hold africkým kořenům, mísí tradiční akustické nástroje s elektronikou, nechybí exkurze do světa jazzu, přechází od silných písniček přes karnevalovou kubánskou hudbu až po trip-hopovou atmosféru. „Chtěl jsem albem ukázat rozmanitost mého hudebního vesmíru,“ říká Fonseca. S Fatoumatou se nakonec rozhodl připravit celý koncertní program, ve kterém se ukáží silné stránky obou skvělých interpretů.

Vstupenky na festival jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketportal.

Přehled již potvrzených účinkujících festivalu Bažant Pohoda 2014

Kraftwerk 3D, Travis, Tricky, Suede, Goldfrapp, Disclosure Live, Kelis, Tame Impala, Moderat, Mogwai, Modeselektor DJ set, Theo Parrish Live, Azealia Banks, Mr. Scruff, Mount Kimbie, The Afghan Whigs, Band of Skulls, Gilles Peterson´s Sonzeira DJ Set, Fatoumata Diawara + Roberto Fonseca, Seasick Steve, Ukrajinská národná filharmónia, The Selecter, Tune-yards, The Correspondents, Brandt Brauer Frick, Brandt Brauer Frick Ensemble, Jambinai, A Tribe Called Red, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Juana Molina, Manu Delago Handmade, When Saints Go Machine, Jupiter & Okwess International, Tricot, Molotov Jukebox, Chinawoman, East India Youth, Sun Ra Centennial Dream Arkestra, Preservation Hall Jazz Band, Seward, Lucy Rose, Bemet, Deap Vally, Putan Club, Pig Ignerents, Money For Rope, LolaMarsh, Repetitor, Broke, Analogik, Helfer, A Moving Sound, Oratnitza, Silent Disco, WWW Neurobeat + Pavel Fajt, Banjo Band Ivana Mládka, Agon Orchestra, Never Sol, Vložte kočku, Esazlesa, Bachtale Apsa, DJ Gadjo.cz feat Mário Bihári, Jana Kirschner, Vec + Valihora, Slobodná Európa, Walter Schnitzelsson, Korben Dallas, Vrbovskí víťazi, Autumnist, Talkshow, Čad, Herzog Herzog, The Global Optimistic, Bad Mojo & Michael Priest, Katarzia, Škvíry & Spoje, ((superar))

Text - zdroj: Mário Gešvantner

Související:

Britská kapela Suede vystoupí na festivalu Bažant Pohoda 2014!