Jdi na obsah Jdi na menu

Festival swingové hudby letos přivítá výjimečnou Grace Kelly!

18. 10. 2014

Datum: 13.11.–14.11.2014                 Místo: Národní dům na Vinohradech, Praha

grace_kelly_2014.jpgGrace Kelly (foto - zdroj: nardum.cz)

13. listopadu 2014 – Grace Kelly & Quintet, Bohemia Big Band & hosté (Dasha, Jan Smigmator, Lucie Černíková)

Největší hvězdou, která nadchne 17. ročník festivalu swingové hudby první večer, bude Grace Kelly, teprve dvaadvacetiletá americká alt saxofonistka, zpěvačka a kapelnice. Tato výjimečná hudebnice, ověnčená řadou prestižních hudebních cen pro mladé talenty, vystoupí společně se svou doprovodnou kapelou (kvintet). Dívka, která doprovázela třeba Jamieho Culluma miluje jazz, ale ráda hraje i latino a popové melodie.

I přes svůj nízký věk již několik let sklízí Grace jedno ocenění za druhým. V letech 2009 – 2013 byla kritiky časopisu Downbeat opakovaně vyhlášena „Altsaxofonovou vycházející hvězdou“. Dále několikrát získala ocenění nadace ASCAP pro mladé jazzové skladatele, ocenění „Jazzový umělec roku“ v bostonských hudebních cenách a mnoho dalších.

V roce 2011 natočila album věnované be bopovému odkazu „Man With The Hat” s legendárním saxofonistou Philem Woodsem, ten jí vysekl během následného společného turné originální poklonu: věnoval ji svoji čepici…

Grace Kelly studovala od šesti let hru na klavír a zakrátko si zamilovala zvuk saxofonu z nahrávek Stana Getze.

V deseti letech její talent rozpoznává také zpěvačka Ann Hampton Callaway, nahrává první album „Dreaming” a postupně si získává uznání široké jazzové obce.

Nejbližší vztah, který přerostl časem v přátelství a mentorskou spolupráci si umělkyně vytvořila s Leem Konitzem, legendárním altsaxofonistou a spoluhráčem Milese Davise, který ji začal dávat lekce v jejích 13 letech.

Kromě alba s Philem Woodsem v roce 2011 natočila gospelové album „Grace”, na němž spolupracoval špičkový pianista George Russell Jr. V témže roce, tedy ve svých 19 letech dokončila studium na Berklee School Of Music.

Od svých 12 let absolvovala Grace Kelly více než 600 koncertů po celém světě: Slyšel ji Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival, Newport Jazz Festival, Lincoln Center, Carnegie Hall, Kennedyho Centrum, The Apollo Theater, Ronnie Scott’s v Londýně, Porgy & Bess ve Vídni a samozřejmě Scullers Jazz Club v domovském Bostonu.

Bez ohledu na to, že Grace Kelly pojmenovala jednu ze svých skladeb „Please Don’t Box Me In” je jisté, že její talent a šarm rozzáří swingový festival se stejnou intenzitou, jako na mnoha jiných pódiích.

Bohemia Big Band je klasický big band (rytmika, pět saxofonů, čtyři trubky, čtyři trombóny), který vznikl v roce 1985 a je zaměřen převážně na interpretaci swingové hudby z jejího vrcholného období (Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman). Orchestr dlouhodobě uskutečňuje své předsevzetí doprovázet přední instrumentalisty a zpěváky naší i evropské scény.

Na letošním festivalu swingové hudby vystoupí jako hosté Bohemia Big Bandu vynikající zpěváci: Dasha, Lucie Černíková a Jan Smigmator, který se představil v Národním domě na Vinohradech již na třetím ročníku festivalu v roce 2000, tehdy jako čerstvý vítěz pěveckého festivalu mladých jazzových talentů v Litvě.

Dasha je česká zpěvačka a muzikálová herečka, držitelka Ceny Thálie pro rok 2010. Zpěvu a hudbě se věnuje od dětství, kdy hrála na housle a zpívala v pěveckém sboru Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. V roce 1996 vyhrála pěveckou soutěž mládeže Zlíntalent. Po studiu zpěvu na Pražské konzervatoři u Lídy Nopové se od roku 1998 stala doprovodnou zpěvačkou Karla Gotta, později začala spolupracovat i s Helenou Vondráčkovou.

Jde také o velmi obsazovanou a úspěšnou muzikálovou herečku a zpěvačku, která vystupovala na mnoha významných českých hudebních scénách včetně Hudebního divadla v Karlíně nebo na jevišti plzeňského divadla J. K. Tyla, kde ztvárnila postavu Máří Magdaleny ve světově proslulém muzikálu „Jesus Christ Superstar”. Za tuto roli v roce 2010 pak obdržela Cenu Thálie.

Od prosince 2011 vysílá společně se zpěvákem Janem Smigmatorem hudební pořad Klub Evergreen na vlnách Dvojky Českého rozhlasu.

Jan Smigmator je jazzový a swingový zpěvák, který na hudební scéně 21. století s noblesou ztělesňuje odkaz swingových králů, jakými byli Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin, Bobby Darin, Mel Tormé nebo dodnes fantastický zpěvák Tony Bennett!

Jeho styl, frázování a láska k jazzu a swingu ho dnes řadí mezi přední interprety tohoto žánru u nás! V roce 2008 úspěšně absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv na oddělení populární hudby a jazzu ve třídě jazzové zpěvačky Evy Svobodové a muzikálového zpěváka Josefa Štágra. Ale už v době studií vystupoval v doprovodu předních českých jazzových muzikantů a orchestrů! V roce 2005 se stal sólistou legendárního Orchestru Václava Hybše, s nímž absolvoval desítky koncertů po celé České republice. S tímto věhlasným orchestrem vystupuje samozřejmě jako zpěvák, ale rovněž jako zdatný moderátor.

Repertoár Jana Smigmatora je velice bohatý a rozmanitý, sahá od zlaté swingové éry přes jazzové standardy a světové evergreeny až k současné populární hudbě, vždy ale s nádechem swingu a jazzu!

Lucie Černíková se narodila v Rakovníku, kde vystudovala gymnázium, poté pokračovala ve studiích na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde absolvovala obor zpěv u profesorky Virginie Walterové.

Začínala v dívčí vokální a taneční skupině Harém. Několik let koncertovala s Jakubem Smolíkem a jeho kapelou. Své swingové cítění s radostí uplatňuje při pravidelném vystupování s několika bigbandovými tělesy, jako je právě Bohemia Big Band. Podílela se jako zpěvačka a spoluautorka písní na irské taneční show „Swan Legend”. Má též svůj samostatný program složený převážně z muzikálových a swingových melodií.

14. listopadu 2014 – Ondřej Havelka & Melody Makers, Swing Quintet Praha & Eva Pilarová

Druhý den swingový festival jako již tradičně rozproudí Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, kteří se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým.

Pestrý repertoir zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů.

Stylizace koncertní show sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče.

Swing Quintet Praha je spojení vynikajících hudebníků – pianista Milan Dvořák, klarinetista Jiří Kudrman, vibrafonista Radek Krampl, kontrabasista Ondřej Štajnoch a bubeník Jan Linhart. Tito hudebníci svým vystoupením připomenou odkaz slavného kolegy, legendárního jazzového bubeníka Ivana Domináka, který s touto formací vystupoval až do konce roku 2013, kdy podlehl těžké nemoci.

Na jeho místo právě nastoupil lektor Konzervatoře Jaroslava Ježka Jan Linhart, dřívější absolvent této školy.

Swing Quintet hraje swingový mainstream a jeho vzorem je stejná formace, se kterou hrál určitý čas i „král swingu“ Benny Goodman.

Jako host festival navštíví i legenda naší swingové scény Eva Pilarová.

Eva Pilarová zpívala už od dětství, a to i vážnou hudbu. Koncem 50. let začala na brněnské JAMU studovat operní zpěv, zároveň v té době vystupovala v divadle Večerní Brno. Po roce studia, v roce 1960 však JAMU opustila a nastoupila do pražského divadla Semafor, kde vystupovala mimo jiné též s legendární dvojicí Jiří Suchý a Jiří Šlitr a kde se záhy prosadila jako výborná zpěvačka. V roce 1962 odešla spolu s Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým zpívat do Divadla Rokoko, ale už v roce 1964 se vrátila zpět do Semaforu. V tomtéž roce si také ve filmu „Kdyby tisíc klarinetů” zahrála roli (coby výrazná sboristka dívčí školy - spolu s Naďou Urbánkovou a dalšími) sice drobnou, ale s úžasným duetem s Karlem Gottem (píseň „Je nebezpečné dotýkat se hvězd”). Během své dlouhé pěvecké kariéry nazpívala velké množství známých hitů, velice populární a oblíbené byly její duety s Waldemarem Matuškou, zpívala ale i s Karlem Gottem a dalšími zpěváky.

Je to zpěvačka obdařená velmi krásným, silným a barevně zajímavým, naprosto nezaměnitelným hlasem – sopránem o rozsahu tří oktáv, oplývající navíc vynikající pěveckou technikou. S přibývajícími léty se stále více orientuje především na žánrovou oblast jazzu a swingu a proto se swingový festival uskuteční i s její účastí.

Vstupenky na swingový festival jsou k dispozici v pokladně Národního domu a také v síti Ticketpro od 550,- Kč. Abonentní vstupenka na oba dny je za zvýhodněnou cenu 1300,- Kč.

Web: www.nardum.cz