Jdi na obsah Jdi na menu

Na Rock for People vystoupí Biffy Clyro, The Afghan Whigs a Lucie!

18. 3. 2014

Datum: 03.07.–05.07.2014                 Místo: Festivalpark, Hradec Králové

bc_karusel.jpgBiffy Clyro (foto - zdroj: rockforpeople.cz)

Biffy Clyro

Skotské trio Biffy Clyro patří k nejlepším koncertním kapelám současnosti, a tak je jasné, že se nemohlo vyhnout pozici jednoho z headlinerů letošního Rock for People! Ti, co zažili jejich vyprodaný listopadový koncert v Roxy, dosvědčí, že takový adrenalin, energie a nadšení z hudby se opravdu jen tak nevidí.

Skupina se dala dohromady už v roce 1995. Zpěvák a kytarista Simon Neil tohle období dnes již s nadhledem popisuje: „Tehdy jsme pravděpodobně zněli jako každá kapela, která někdy poslouchala Nirvanu. V podstatě jsme jen zjišťovali, co umí krabička a pedály. A pak jsme na čas trochu zpunkovatěli....“ A výstižně k tomu dodává: „Myslím, že ono to chce nějaký čas, než zjistíte, co vlastně chcete. Zpočátku chcete znít jako váš oblíbený band, ale po čase zjistíte, že tou oblíbenou kapelou by mohla být i ta vaše...“

V druhé půli devadesátých let si kapely všiml Dee Bahl, který jim v pozici managera pomohl až k podpisu smlouvy s prestižním nezávislým labelem Beggar's Banquet, kde postupně vyšla alba "Blackened Sky", "The Vertigo of Bliss" a "Infinity Land". Přestup k Warner Brothers v roce 2007 pak přinesl posun ke zdánlivě mainstreamovějšímu rockovému albu "Puzzle".

Nadšení, časté koncertování a odezva publika je přivedly na pódia velkých festivalů jako Download, Glastonbury, Reading a T in the Park i na pozici oblíbené předkapely takových veličin jako jsou U2, The Who, Red Hot Chili Peppers, Muse, The Rolling Stones nebo Queens of the Stone Age.

Vydáním alba "Only Revolutions" v roce 2009 začíná jejich stále trvající cesta po skutečně hvězdném rockovém nebi, které pokračuje i po vydání Live verze ze stadionu Wembley i dalšího loňského kvalitního alba "Opposite". Za vše hovoří fakt, že od roku 2009 posbírala kapela 17 nominací na nejrůznější prestižní britské hudební ceny, z nichž 8 proměnila, včetně vítězství v kategorii Best Live Band za rok 2011 v prestižní anketě BRIT Awards.

To, že Biffy Clyro nejsou žádný popík, potvrzují i nadšení recenzenti, kteří po podzimním koncertě psali o tom, že „zvuk v Roxy byl mnohem špinavější než na studiových nahrávkách, sytější a hutnější často vygradovaný takřka hardcoreovými party…” A potvrzuje to i sama kapela: „To, co předvádíme naživo, se podle mě na albu nedá zachytit. Dáváme do toho strašně moc energie. Ve studiu to nelze udělat stejně. Není tam dav pod pódiem, který hraje na koncertech zásadní roli. To napojení s fanoušky vás dostane. Hraničí to s posedlostí, je v tom něco téměř démonického.“ Další recenze mluvili o tom, že „Dokonalý koncert má nové jméno: Biffy Clyro“ nebo, že „Příště na ně v Česku čeká mnohem větší prostor.” A tahle predikce se skutečně vyplnila, Biffy Clyro dostanou na letošním Rock for People prostor skutečně několikanásobně větší!

The Afghan Whigs

afghanwhigs_2014.jpgPamětníci skvělých koncertů téhle party, která vznikla v americkém Cincinnati v roce 1988, již nedoufali, že se s jednou ze zásadních skupin grungeové éry ještě někdy na pódiu setkají. Takže i pro ně budou The Afghan Whigs velkým dárkem. Jen pozor na hodně explicitní klip: v 90. letech u něj omdlela nejedna maminka či babička.

The Afghan Whigs se rozešli počátkem nového milénia a dlouho to vypadalo, že slova frontmana Grega Dulliho, o tom že nemá v úmyslu s kapelou pokračovat, budou platit stále. Cesty bývalých spoluhráčů se však po čase opět protnuly, a tak se po deseti letech znovuobjevil band, jehož kombinace garážového rocku, grunge a punku je jedním z milníků rockové historie.

Comeback kapely má však na hony daleko k sentimentálnímu vzpomínání! Magická chemie Afghan Whigs stále funguje, koncerty jsou plné energie a navíc kapela v dubnu vydá u prestižního labelu Sub Pop (toho samého, kde počátkem 90. let nahráli tři alba, jež formaci ukotvily na scéně americké alternativy) nové album "Do to the Beast".

Novou nahrávku chlapíci uvedou koncerty na legendárním kalifornském festivalu Coachella, čímž odstartují velké světové turné. A tak v červenci tihle stále energičtí afghánští chrti (jak zní překlad názvu kapely) pěkně proženou kompletní osazenstvo hradeckého letiště. Jejich často temné písně, před jejichž silou není úniku, budou patřit jistě k vrcholům letošního Rock for People.

Lucie

lucie_karusel_2014.jpg

Netřeba dalších slov. Nejslavnější, nejznámější a nejuznávanější kapela posledního čtvrtstoletí v ČR završí svůj comeback na Rock for People. Jediné festivalové vystoupení, jasný vrchol line-upu v sobotu 5. července. Jednodenní vstupenky od 690,- Kč na Tickets for People - platí nejen na koncert Lucie, ale samozřejmě celý den, který bude pro mnohé výjimečným hudebním zážitkem!

Jubilejních dvacet let oslaví o prvním červencovém víkendu společně se svými fanoušky jeden z nejstarších a největších open air festivalů v České republice - Rock for People. A jak se na takovou oslavu sluší, chybět nebude ani dlouhá řada gratulantů. Své hudební dary předá festivalu i návštěvníkům královna českého popu a rocku, nedávno znovuzrozená (bez floskulí) legendární kapela Lucie. Držitel ceny Anděl v kategoriích skupina, interpret a album dvacetiletí přijede do hradeckého Festivalparku odehrát „celovečerní“ koncert v sestavě: David Koller, Robert Kodym, P.B.CH. a Michal Dvořák.

Jejich dlouho očekávaný comeback je po právu označován za jednu z klíčových událostí roku na české hudební scéně, u níž nebudou chybět ani návštěvníci Rock for People. Ten je totiž jediným festivalem, na kterém v rámci svého už téměř vyprodaného, halového turné letos vystoupí. Stane se tak v sobotu 5. července a půjde jak o vyvrcholení celého turné Lucie, tak samotného festivalu.

„Jsme rádi, že oslava na závěr našeho turné proběhne právě na Rock for People – festivalu, který za dvacet let své existence přivezl bezpočet zahraničních hvězd a díky tomu otevřel publiku, ale i českým hudebníkům dveře do hudebního světa“, vzkazuje fanouškům Michal Dvořák. V prodeji jsou již jednodenní vstupenky – limitovaná edice 1 000 ks v ceně 690,- Kč, poté 3 000 ks za 790,- Kč.

Oslavy 20. narozenin Rock for People se prodlužují o koncert Blink-182!