Jdi na obsah Jdi na menu

Americká metalová formace Machine Head zaburácí v Praze!

18. 7. 2014

Live: Machine Head                 Support: Beast Within The Sound

Datum: 12.08.2014                                             Místo: Roxy, Praha

machinehead2014.jpgMachine Head (foto - zdroj: obscure.cz)

Machine Head, hvězdná americká kapela, která již přes dvě dekády definuje nové směry v metalové hudbě, vystoupí živě 12. srpna v pražském klubu Roxy. Jako support se na tomto výjimečném koncertu představí tuzemská formace Beast Within The Sound.

Skupina vznikla na troskách thrashové legendy Vio-lence v americkém Oaklandu v roce 1992. Zakládajícím členem a hlavním mozkem kapely byl od počátku Robb Flynn (vokál, kytara), k němuž se připojil Adam Duce (baskytara), Logan Mader (kytara) a Tony Costanza, kterého brzy nahradil Chris Kontos. První deska vyšla roku 1994 pod názvem "Burn My Eyes" a na metalové scéně způsobila doslova revoluci. Kapela pojila tradiční thrash metalové riffy s valivým hardcorem a Robbův zpěv se pohyboval od řvavého vokálu po melodické zpívánky. Přes různé problémy s bubeníkem se natrvalo na bubenickou stoličku usazuje Dave McLain (ex-Secred Reich). Druhé album "The More This Change" vychází v roce 1997 a o dva roky později třetí počin "Burning Red", na němž se formace přiklonila k vlně nových nu-metalových kapel a kladla větší důraz na melodiku. V tomto duchu pokračují i na albu "Supercharger" z roku 2001. Návrat ke kořenům se koná roku 2003 s deskou "Trough The Ashes Of Empires", která je vynikající po všech stránkách, kritiky vřele přijatá a ukazuje nám Machine Head v poloze, v níž jim to sluší nejvíc.

Machine Head vždy bořili hranice metalu a ať už byla jejich alba více mainstreamová a ne vždy fanoušky opěvovaná, vždy se drželi svého osobitého stylu, který si za ta léta vybudovali. V roce 2007 jim vyšla další studiová nahrávka "The Blackening". Deska sklidila obrovský úspěch a byla v několika anketách vyhlášena nejlepším metalovým albem uplynulé dekády. Obsahuje takové kousky jako na památku zesnulého Dimabeg Darella "Aesthetics of Hate" nebo hit "Halo". Kapela zde nastolila nový řád, kdy skladby na albu dosahovaly stopáže i 10 minut a byly do té doby u Machine Head neobvykle melodické. V různých rozhovorech Robb Flynn zdůrazňoval Dave McClaina jako jejich tajnou zbraň co se melodií týče. Během turné na podporu alba zažili členové kapely i ponorkovou nemoc, kdy se Robb s Ducem dostávali často do konfliktů, což řešili chozením na terapie.

Roku 2009 nastala kratší pauza věnovaná skládání materiálu pro další desku. Ta nakonec vyšla v září 2011 a nesla název "Unto the Locust". Navazovala přímo na "The Blackening". Skladby kladou větší důraz na melodické vyhrávky a zachází i tam, kam to na "Blackening" nebylo možné. Album sklidilo velké uznání a vysoká hodnocení po celém světě. Na konci turné (začátek roku 2013) však přichází smutná zpráva pro všechny fanoušky, když Adam Duce (basa) ohlašuje svůj odchod z kapely, v níž působil více než 20 let. Už před albem "The Blackening" chtěl odejít, v té době byl ještě přemluven, ale během nahrávání "Unto the Locust" nedostal žádné příležitosti zapsat se na album svými texty a usoudil, že je čas jít pryč. Kapela vyhlásila po čase konkurz na jeho místo a oznámila vydání dalšího alba na přelomu roku 2013/2014. Novým baskytaristou se stal Jared MacEachern, který působil dříve v kapele Sanctity. V roce 2013 odehráli Machine Head několik koncertů v nové sestavě v rámci putovního Rockstar energy drink Mayhem festivalu.

Vstupenky za 650,- Kč + poplatky jsou k dostání v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketportal a Ticketstream.

Pořadatel: www.obscure.cz

Více informací: FB Event