Jdi na obsah Jdi na menu

Dionne Warwick připomene v Praze Arethu Franklin!

21. 8. 2018

Live: Dionne Warwick

Datum: 14.09.2018                     Místo: Kongresové centrum, Praha

dionne-warwick_2018.jpgDionne Warwick (foto - zdroj: facebook.com)

Soulová legenda Dionne Warwick, která vystoupí poprvé v České republice 14. září, připomene nedávno zesnulou kolegyni Arethu Franklin. Držitelka pěti cen Grammy zazpívá v pražském Kongresovém centru a nabídne to nejlepší ze své pětapadesátileté kariéry.

„Náš nebeský otec povolal jeden z nejlepších hlasů do nebeského sboru,” uvedla zpěvačka po smrti Arethy Franklin. Obě patří k vokálním virtuoskám a nejúspěšnějším postavám hudby šedesátých a sedmdesátých let. Spojuje je především Whitney Houston, jejíž byla Aretha Franklin kmotrou a Dionne Warwick je její sestřenicí. V hudbě je pak nejznámější souznění ve skladbě „I Say A Little Prayer”, kterou původně v roce 1966 nazpívala Dionne Warwick a o dva roky později ji do hitparád vrátila verze Arethy Franklin. Poprvé společně si píseň, u nás známou jako „Proč mě nikdo nemá rád” obě divy zanotovaly v roce 1981 v televizní show „Solid Gold”. Právě tímto hitem Dionne Warwick svou kolegyni v Praze připomene.

„Koncert je součástí evropského turné, na němž Dionne Warwick vystoupí v Zurichu, Londýně, Hamburku nebo právě v Praze,” uvedl Patrik Jedlička, ředitel pořádající agentury Brothers Music Agency. Slavná umělkyně u nás zazpívá se svojí doprovodnou kapelou, se synem Davidem Elliottem a vnučkou Cheyenne Elliott, folk rockovým zpěvákem Jonem Allenem či se slovenským muzikantem Eugenem Botosem.

Dionne Warwick začínala v gospelovém sboru, s nímž doprovázela Elvise Presleyho a v roce 1962 se vydala na sólovou dráhu se skladbou autorské dvojice Burt Bacharach a Hal David „Don't Make Me Over”, podle níž nazvala letošní turné. Songy jako „I Say A Little Prayer”, „Walk On By”, „Alfie” nebo „Do You Know The Way To San Jose” patří ke zlatému fondu populární hudby, stejně jako „Heartbreaker”, který pro ni napsala skupina Bee Gees či Grammy oceněný hit „That's What Friends Are For (Keep Smiling)”, jež nazpívala společně s Eltonem Johnem, Stevie Wonderem a Gladys Knight.

Jako jedna z nejvýznamnějších hudebních ikon exceluje také na benefičním singlu „We Are The World” s Michaelem Jacksonem, Bruce Springsteenem, Lionelem Richiem, Tinou Turner nebo Dianou Ross. Díky výjimečným pěveckým kvalitám je dodnes vyhledávanou interpretkou duetů, které nazpívala s Glorií Estefan, Olivií Newton-John, Plácidem Domingem, Barry Manilowem, B. B. Kingem, Lutherem Vandrossem nebo se svou sestřenicí, nezapomenutelnou Whitney Houston, s níž jela také společné turné „Soul Divas” (2004). V roce 2014 vydala nahrávky s novou generací hvězd, jako jsou Cee Lo Green, Ne-Yo nebo Jamie Foxx.

Její písně, které několikrát živě představila na předávání cen Oscarů, zní například ve filmech „Svatba mého nejlepšího přítele”, „Dítě Bridget Jonesové” či v seriálu „Simpsonovi”.

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v síti Ticketportal v cenových relacích od 890,- Kč do 4490,-Kč.