Jdi na obsah Jdi na menu

Do Prahy přijede americká zpěvačka Suzanne Vega!

19. 5. 2014

Live: Suzanne Vega

Datum: 22.07.2014                      Místo: Divadlo Archa, Praha

suzannevega2014.jpgSuzanne Vega (foto: George Holz)

Divadlo Archa ve spolupráci s 10:15 Entertainment uvádí koncert zpěvačky Suzanne Vega. Slavná americká písničkářka vystoupí 22. července v triu v intimní atmosféře Divadla Archa. Doprovázet ji bude na kytaru Gerry Leonard a za bicí usedne Dougie Yowell.

Suzanne Vega se narodila v roce 1959 v Santa Monice v Kalifornii. Její matka byla počítačová analytička, otec pracoval jako grafik. Vyrůstala v rodině se svým nevlastním otcem, který byl učitel a spisovatel, původem z Portorika. Když bylo Suzanne dva a půl roku, odstěhovali se do New Yorku.

Suzanne začala psát první básničky v devíti letech, ve čtrnácti už složila první písničku. Později naštěvovala prestižní High School of Performing Arts, kde studovala moderní tanec. Během kurzů anglické literatury na Barnard College také vystupovala v Greenwich Village. Byla stálou přispěvatelkou skupiny spisovatelů Jack Hardy Monday Night v kavárně na Cornelia Street. V roce 1984 podepsala svou první smlouvu s nahrávací společností.



Debutové album Suzanne Vega vyšlo následující rok. Byl to úspěšný debut: v USA sklízel převážně pozitivní recenze a ve Velké Británii se dokonce stal platinovým. Texty byly většinou zručnými miniaturami, které přesně popisovaly charaktery různých lidí. K písni "Marlenne on the Wall" vznikl videoklip, který vysílaly MTV a VH1. V této době také Suzanne napsala text ke dvěma skladbám na albu "Songs from Liguid Days" od Philipa Glasse.

Další deska "Solitude Standing" (1987) sklidila u kritiků ještě lepší hodnocení a také se lépe prodávala. Obsahuje hitovky "Tom’s Diner" a "Luka", které měly celosvětový úspěch. Text písně "Luka" je o násilí na dětech, což bylo ve své době velmi neobvyklé téma popového hitu. Obě skladby se dočkaly mnoha coververzí.



Třetí album se jmenuje "Days of Open Hand" (1990). Experimentálnější hudba a expresivnější texty znamenaly mírný posun oproti předchozím deskám. Následovalo album "99.9F°" (1992), které představovalo mix folku, tanečních beatů a industriálních zvuků.

Páté album "Nine Objects of Desire" (1996) balancuje na hraně mezi jednoduchostí a industriálními výstřelky předchozího alba. Obsahuje píseň "Caramel", která byla později použita jako hudební doprovod v traileru k filmu "Woman on the Tier", která vyšla na soundtracku k filmu "Dead Man Walking".



V roce 1997 si Suzanne zazpívala na koncepčním albu "Heaven and Hell", které se týkalo tématu sedmi smrtelných hříchů. Autorem hudby a textů byl Joe Jackson, se kterým Suzanne spolupracovala už v roce 1986 v písni "Left of Center" ze soundtracku "Pretty in Pink". Jackson tu hrál na piáno a Suzanne zpívala.

V září 2001 spatřilo světlo světa album "Songs in Red and Gray". Na třech písních se producentsky podílel Mitchell Froom, kterého si Suzanne vzala v roce 1995, ale už po třech letech se s ním rozvedla. V roce 2003 vychází výběrovka "The Best of Suzanne Vega", na které je 21 nejúspěšnějších skladeb. Ve Velké Británii vyšla tato deska navíc ještě s bonusovým CD, na kterém je osm dalších písní.

Začátkem října 2006 se Suzanne Vega zúčastnila festivalu dokumentárních filmů Academia film Olomouc. Byla pozvána, protože v té době o ní dokumentarista Christopher Seufert točil dokument, který měl zkušební projekci právě v Olomouci.

Suzanne Vega je také jednou z dvanácti osobností, které se zúčastnily Scénických rozhovorů ve Švandově divadle a které obsahuje kniha Davida Hrbka "Všechno je sázka". Suzanne tuto knihu také pokřtila. Na jevišti se tak setkala s některými dalšími protagonisty této knihy: Michalem Horáčkem, Davidem Radokem, Olgou Sommerovou a Václavem Moravcem.



V roce 2006 podepsala Suzanne smlouvu s legendární jazzovou nahrávací společností Blue Note Records. O rok později vyšla deska "Beauty & Crime", která se u nás dostala až na 37. místo v prodejnosti alb.

V České republice měla zpěvačka již 15 koncertů, poslední samostatná vystoupení v červenci 2011 ve čtyřech městech v rámci jejího evropského turné.

Vstupenky za 490,- Kč ke stání a 690,- Kč k sezení jsou k dostání v pokladně divadla, on-line a v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal + poplatky prodejce.

Web: http://www.archatheatre.cz/

Text - zdroj: cs.wikipedia.org