Jdi na obsah Jdi na menu

Glen Hansard přiveze do České republiky novou desku!

31. 12. 2015

Live: Glen Hansard & band

06.03.2016 Sono Centrum Music Club, Brno
12.03.2016 Divadlo Archa, Praha
13.03.2016 Divadlo Archa, Praha

glen-hansard-2016.jpg Glen Hansard (foto - zdroj: glenhansardmusic.com)

Irský hudebník Glen Hansard se vrátí do České republiky, aby představil své letošní novinkové album „Didn’t He Ramble”. V rámci evropského turné zavítá do Brna a do Prahy, kde vystoupí dokonce dvakrát.

Koncert v Brně je plánovaný na 6. března příštího roku, do Prahy se pak podívá Glen Hansard o pár dní později, a to 12. a 13. března. Přitom dvě vystoupení v jednom městě jsou v rámci tohoto turné unikátem.

Brněnský koncert se uskuteční v prostorách Sono Centra, obě pražské zastávky pak v Divadle Archa. Hansard tentokrát přijede s velkou výpravou, kterou bude tvořit více než deset muzikantů. Mezi nimi se objeví členové The Frames (Joe Doyle - baskytara, Rob Bochnik - kytara, Graham Hopkins - bicí) či Ruth O'Mahony Brady (piano). Hansarda doprovodí i smyčce a dechová sekce ve složení Curtis Fowlkes, Michael Buckley a Ronan Dooney.

Představovat vousatého a mírně zrzavého Dubliňana s děravou kytarou českému publiku není třeba. Vždyť to byla právě Česká republika a její fanoušci, kteří v něm dokázali odhalit výjimečný autorský a interpretační talent hned po rodném Irsku, daleko dříve než si jej všiml zbytek světa. A byla to Markéta Irglová, se kterou natočil dnes již kultovní snímek „Once” a posléze i převzal sošku Oscara.

Nečekaný úspěch nezávislého filmu a ocenění Americké filmové akademie je však již osm let za Glenem Hansardem a během této doby nezahálel. Po dvou albech s kapelou Swell Season, tvořenou Markérou Irglovou a spoluhráči z jeho rockové kapely The Frames, společném koncertování s takovými jmény jako Eddie Vedder nebo Bruce Springsteen, se vydal na sólovou dráhu a světu představil dvě alba „Rhytm and Repose” (2012) a „Didn´t He Ramble” (2015). Mezitím svým fanouškům nabídl v roce 2013 charitativní EP „Drive All Night” (s Eddie Vedderem a Jakem Clemonsem z E-Street bandu) a počátkem roku 2015 další EP „It Was Triumph We Once Proposed” s písněmi předčasně zesnulého Jasona Moliny (Songs:Ohia), nahrané s členy jeho kapely.

Častý pobyt ve Spojených státech i spolupráce s americkými hudebníky a producenty Hansardovu tvorbu ovlivnila a vychýlila trochu jiným směrem, než jak tomu bylo v předchozích obdobích. Folkově čistá zpěvnost vycházející z irské hudební tradice a Hansardův typicky dynamický projev, ve kterém se střídají klidné pasáže s výbušnými až nespoutanými vstupy, byla doplněna zvukem a jemnými vlivy tradice americké, vycházející z písničkářství 60. let, ale také country, jazzu a soulu. Hansard začal do svých songů zvát dechy a nevyhnul se ani jižanským tónům a náladám. Tématicky se nové skladby pohybují především v Hansardově pocitovém světě, „jsou to písně o tom, že je třeba vidět to dobré v každém dni, co jsme od života dostali. Každý den našeho života je příležitost podívat se na věci z jiné perspektivy. Každý den je o naději,” říká o albu jeho autor.

Vstupenky na koncerty Glena Hansarda jsou k dispozici od 990,- Kč (+ poplatky) v sítích GoOut.cz, Ticketpro a Ticketportal nebo v případě pražských vystoupení také na pokladně Divadla Archa.