Jdi na obsah Jdi na menu

Indie rocková senzace Mass Gothic poctí návštěvou Prahu!

25. 4. 2016

Live: Mass Gothic                Special guest: Eleanor Friedberger

Datum: 27.05.2016                                        Místo: Klub 007, Praha

mass-gothic-2016.jpgNoel Heroux (foto: Shawn Brackbill)

Je tady skvělá zpráva pro fanoušky kvalitního současného indie rocku. Ze stáje seattleského labelu Sub Pop přijede 27. května do Prahy čerstvá akvizice - newyorští Mass Gothic. Pod tímhle tajnosnubným názvem se skrývá nový projekt Noela Herouxe, ex-frontmana powerpopových Hooray For Earth. A aby toho nebylo málo, na evropské turné Mass Gothic vyjedou společně s Eleanor Friedberger, která svého času tvořila polovinu ze sourozenecko-muzikantské dvojice The Fiery Furnaces. Dnes je Eleanor ceněná sólová songwriterka.

Eponymní albový debut Mass Gothic vyšel letos v únoru a zapůsobil jako malá senzace, o které běží šeptanda od ucha k uchu. Noel Heroux sice podle znalců nepředvádí nic zásadně jiného než s Hooray For Earth, oproti jejich tvorbě z poslední doby jde ale o řádově mnohem svěžejší materiál. „Když jsem si konečně uvědomil, že musím s Hooray For Earth skončit, bylo to jako kdyby se rozestoupila mračna... Dovolil jsem sám sobě vrátit se zase na začátek.”

Nahrávky pro Mass Gothic vznikaly během čtyř měsíců na přelomu let 2014 a 2015. V newyorském Williamsburgu usídlený rodák z malého městečka Grafton ve státě Massachusetts se jejich prostřednictvím vrátil ke kořenům, k soustředěnému nahrávání o samotě - podobně jako když kdysi začínal s Hooray For Earth. Na dotažení finálního zvuku debutu Mass Gothic se podíleli profesionálové - mixování měl na starost Chris Coady (Beach House, TV on the Radio) a mastering Greg Calbi (Father John Misty, Tame Impala). Výsledkem jsou maximálně chytlavé kytarové popsongy, prozrazující suverénní rukopis autora, mimo jiné velkého fanouška Elliotta Smitha a Nirvany. Na turné Herouxe doprovází kapela, ve které na basu a klávesy hraje jeho partnerka Jessica Zambri.

Eleanor Friedberger v roce 2000 založila spolu s bratrem Mattem indie rockovou kapelu The Fiery Furnaces, se kterou se během deseti let existence stačili zařadit k velkým jménům americké scény. Od roku 2010 Eleanor vystupuje jako sólistka. Na celkem třech deskách, které jí vyšly, se můžete potkat s brilantní kytaristkou a suverénní písničkářkou, která bývá srovnávána s nikým menším než Neilem Youngem nebo Johnem Calem. Při vystoupení s Mass Gothic bude hrát hlavně z aktuálního alba „New View”.

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici za 250,- Kč (s rezervací na rezervace@landminealert.org nebo web 007). Na místě budou lístky za 300,- Kč.