Jdi na obsah Jdi na menu

Islandské trio Samaris přiveze do Prahy svou zasněnou elektroniku!

4. 6. 2014

Live: Samaris                                                          Support: Dikolson

Datum: 23.06.2014                                                  Místo: Palác Akropolis, Praha

samaris_2014.jpgSamaris (foto - zdroj: palacakropolis.cz)

Průběžný festival severské hudby Midnight Session bude 23. června hostit islandské trio Samaris, výrazný objev severského nezávislého popu. Jejich něžné písničky postavené na emotivní elektronice navazují na downtempo i současné postupy post-dubstepu. K jejich osobitému duchařskému soundu ale neodmyslitelně patří i klarinet nebo zvláštní éterický vokál zpěvačky Jófríður Ákadóttir. Českým zástupcem večírku v žižkovském Paláci Akropolis bude elektronický kutil Filip Míšek alias Dikolson.

Doma na Islandu sbírají hudební ceny a jejich pověst inovátorů elektronického downtempa se pomalu šíří i do zbytku světa. V pondělí 23. června ponoří trio Samaris do svých elektronických ukolébavek i Palác Akropolis. Áslaug Rún Magnúsdóttir (klarinet), Þórður Kári Steinþórsson (elektronika) a Jófríður Ákadóttir (zpěv) se dali dohromady v lednu 2011 a jejich nástup mezi špičku islandské nezávislé scény byl skutečně raketový – ještě téhož roku se stihli stát vítězem talentové soutěže Músíktilraunir a jejich debutové EP "Hljóma Þú" se vešlo mezi šest oceněných desek v novinářské anketě Kraumur vyhlašující nejlepší islandské nahrávky roku.



Po dalším EPčku "Stofnar falla" vydaném vlastním nákladem se Samaris upsali londýnské značce One Little Indian, na níž v minulosti začínaly i islandské hvězdy jako Sugarcubes, Björk či Sigur Rós. Eponymní debutové album spojilo skladby z obou EPček s novými remixy a Samaris představilo i zbytku světa. „Úžasné duchařské noční písně“ popsal album britský hudební web Drowned in Sound. V květnu letošního roku pak Samaris vydali své druhé album "Silkidrangar", které znovu propojuje elektronické vizionářství se zvláštní atmosférou čerpající z tradice osobité kultury ostrova na severozápadě Evropy. K mystice jejich hudby ostatně přispívá i fakt, že texty písní jsou vypůjčené z islandských básní z 19. století.



Před Samaris se představí coby duo projekt Dikolson aka Filip Míšek, výrazná postava domácí elektronické hudby. Jeho hudební kariéru odstartovalo působení ve skupině Roe-Deer, z níž se v polovině nulté dekády vyloupla kultovní Khoiba. Odtud se vydal k čisté elektronice svého sólového projektu Dikolson. Už jeho první albový počin "The Bear Is Sleeping Now" z roku 2011 sklidil velký ohlas – v anketě Musicserveru o desku roku 2011 se nahrávka umístila na druhém místě a vešla se i mezi nominované na Ceny české hudební kritiky Apollo. Album bodovalo i v zahraničí a dočkalo se například japonské distribuce na labelu Friend of Mine Records.

Na zemi vycházejícího slunce má Filip Míšek/Dikolson vůbec silné vazby – v roce 2010 se zde podílel na tanečním a vizuálním představení Indefinite Kingdom a na konci letošního dubna odehrál několik koncertů na malém turné po Japonsku. Na východ si odskočil od natáčení své nové a velmi očekávané druhé studiové desky. Předskakování islandským Samaris 23. června na večeru Midnight Session pro něj bude návratem na česká koncertní pódia skoro po roce.

Vstupenky:

  • 240,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 22.06.2014)
  • 299,- Kč v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 23.06.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro

Web: http://www.palacakropolis.cz/