Jdi na obsah Jdi na menu

Jessy Lanza přiveze do Prahy slastný popový retrofuturismus!

9. 6. 2014

Live: Jessy Lanza                       Support: Sonja Neverstop & VJ M0rf

Datum: 16.06.2014                                     Místo: Palác Akropolis, Praha

jessy-lanza-2014.jpgJessy Lanza (foto - zdroj: palacakropolis.cz)

Hudební lahůdkářství Music Infinity uvítá 16. června kanadskou zpěvačku Jessy Lanza. Její loňské album "Pull My Hair Back" nabídlo neobvyklý průnik moderního popu a tanečního retrofuturismu a patřilo mezi kritikou nejoceňovanější debuty roku. Jessy Lanza vydává na proslulé značce Hyperdub (Burial, Kode9, Ikonika) a těží ze spolupráce s Jeremy Greenspanem z Junior Boys. V Paláci Akropolis se představí v české premiéře.

Londýnský label Hyperdub se za dekádu své existence výrazně podepsal pod děním na scéně současné elektronické hudby. Od dubstepu či wonky se v posledních letech posunul vstříc nadžánrovým experimentům a jak dokazuje příklad kanadské hudebnice Jessee Lanza i k popu, soulu či R&B. Ale nelekejte se, zpěvačka, jež dorazí 16. června do Prahy, přistupuje k mainstreamovým žánrům velmi osobitě – své vokální harmonie obaluje do mrazivě chladných beatů či zvuků prehistorických syntezátorů a vzniká tak osobitý, minimalistický pop určený pro fanoušky experimentální elektroniky.

Jessy Lanza pochází z kanadského Ontaria, kde na jazzové konzervatoři vystudovala hru na klavír. Instinktivně jí to ale táhlo spíše k současné klubové hudbě. V roce 2011 zpívala na zatím posledním albu svých krajanů Junior Boys nazvaném "It's All True" a od té doby úzce spolupracuje s polovinou kapely Jeremy Greenspanem, který ji doprovodí i na pražském koncertě.

Společně s Greenspanem stvořila Lanza loňské album "Pull My Hair Back", které v mnohém navazuje na estetiku Junior Boys vyžívajících se v míchání současného R&B s retro syntezátory. Ty ostatně miluje i Jessy Lanza – několik jich zdědila po svém otcovi, majiteli nahrávacího studia. Byly mezi nimi i legendární klávesy PolyMoog, které dodávají albu neobvyklou éterickou atmosféru. Materiálu ale především dominuje hlas Jessy Lanza, který je sametově soulový, ale také zároveň chladný a odtažitý.

"Pull My Hair Back" je úžasný výlet světem moderního soulu, house i osmdesátkového synth-popu, který s každou písní posluchače zas a znovu překvapuje. Skladby "Kathy Lee" a "Keep Moving" protáčely rozhlasové stanice alternativního ražení a deska samotná se dostala mezi pět nejlepších alb roku 2013 podle portálu Resident Advisor. Jessy Lanza se ve střední Evropě objevuje vůbec poprvé a její koncert 16. června v Paláci Akropolis tak dá českému fanouškovi unikátní příležitost vidět v akci jeden z největších objevů nezávislé scény posledních let.

Domácím zástupcem večera s Jessy Lanza bude eklektická performerka Sonja Neverstop, která míchá retro electro se zvuky živých houslí a vokály. Vystudovaná houslistka, skladatelka, DJka, zpěvačka, rapperka a vizuální umělkyně se pohybuje mezi rodnou Prahou a finskými Helsinkami a má za sebou dvě digitální alba "Barbie can kiss my ass" a "Diamond Eyes". Vloni hostovala na EPčku královehradeckého projektu FOMA. Doprovodí ji VJ M0rf.

Vstupenky:

  • 260,- Kč – v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 15.06.2014)
  • 320,- Kč v Paláci Akropolis – ke stání – (prodej do: 16.06.2014)
  • prodej také v síti Ticketpro

Web: http://www.palacakropolis.cz/