Jdi na obsah Jdi na menu

Legendární jamajská kapela The Gladiators zahraje poprvé v Praze!

3. 10. 2015

Live: The Gladiators feat. Droop Lion

Datum: 26.10.2015                                                   Místo: Lucerna Music Bar, Praha

thegladiators_2015.jpgThe Gladiators feat. Droop Lion (foto - zdroj: Lucerna Music Bar)

Do České republiky se vůbec poprvé podívá jamajská reggae skupina The Gladiators, jejíž počátky se datují do roku 1965, kdy začínali v kultovním Studio One. Dodnes mají za sebou přes 40 alb a jejich nejnovější deska „Back On Track” vyšla v minulém roce.

S novým albem se stal součástí kapely také nový frotman - mladý a velmi talentovaný zpěvák Droop Lion, který po boku jamajských veteránů na pražském koncertu nebude chybět. Gladiators patří bez debat mezi nejvzácnější klenoty jamajského reggae a jejich česká premiéra by vám rozhodně neměla uniknout.

Projekt vznikl původně jako vokální trio, které založil zpěvák a kytarista Albert Griffiths společně se starými přáteli z dětství. Jejich první velký hit „Hello Carol” nahráli v legendárním Studio One už v revolučním létě 1968, tedy v roce, kdy jejich kolega Toots Hibbert tento nově vznikající hudební žánr pojmenoval skladbou „Do The Reggay”. Právě The Gladiators se tak stali hned na počátcích velkými průkopníky rastafariánského poselství světu.

Začátkem sedmdesátých let nahrávali pro nejrůznější slavné producenty včetně Lee Perryho nebo Lloyda Daleye, největší úspěch ale přesto slavily jejich další nahrávky pro Studio One, kde vznikly mj. hity „Bongo Red”, „Jah Jah Go Before Us” nebo „Mr. Baldwin”. Z období let 1966–1975 vyšla později kompilace hned pěti alb pod hlavičkou „Roots Reggae Library”. V roce 1976 si jich všiml Richard Branson a podepsal s nimi smlouvu pro Virgin Records, kde následně vyšly tři alba, kterým se dostalo mezinárodní distribuce. Písně „Mix Up”, „Jah Works”, „Roots Natty Roots” nebo „Dreadlocks The Time Is Now” se tak definitivně staly nesmrtelnou klasikou žánru.

Vokální trio tehdy fungovalo ve složení Albert Griffiths (zpěv a kytara), Clinton Fearon (zpěv) a Gallimore Sutherland (zpěv a rytmická kytara). Na koncertech a ve studiích je pak doprovázel hvězdný tým muzikantů, jako jsou bubeník Sly Dunbar, baskytarista Lloyd Parks, klávesisté Ansel Collins nebo Earl „Wire” Lindo, který později odešel hrát s Bobem Marleym & The Wailers.

V osmdesátých letech proběhla na Jamajce digitální dancehallová revoluce, Gladiators přesto během této dekády koncertovali po celém světě a nahráli úctyhodných 11 alb převážně pro americká vydavatelství Heartbeat a Nighthawk Records. V roce 2004 přizval Albert Griffiths do kapely své syny Alana a Anthonyho a natočili spolu na Jamajce album „Father And Sons”. Absolvovali pak ještě několik společných turné, než Albert musel ze zdravotních důvodů předat štafetu dále. Pár let místo něj zpíval jeho syn Alan, kapela se ale rozhodla, že by na postu nového zpěváka raději preferovala vnuka spoluzakladatele skupiny Davida Webbera – mladého jamajského umělce, co si říká Droop Lion. Jeho nakřáplý hlas má ještě blíže k původnímu frontmanovi a zároveň má lepší přístup k mladším generacím vychovaným ragga a dancehallem.

Droop Lion se představil světu v roce 2011 svým hitem „Freeway” a letos také hostoval v singlu legendárních Israel Vibration. Jeho hlavním domovem ale teď jsou právě The Gladiators. Nová deska „Back On Track” je první velká nahrávka The Gladiators po deseti letech a kapela s ní loni v létě vyrazila na turné, kdy se objevila na mnoha velkých festivalech Evropy, jako jsou belgický Couleur Café, španělský Rototom nebo rakouský Chiemsee. Nadšené odezvy pak umožnily, že se letos na podzim vrátí na velké turné po evropských klubech, v rámci kterého se podívají i do pražského Lucerna Music Baru.

Máte-li rádi roots reggae v podání Boba Marleyho, Burning Speara, Maxe Romea nebo třeba The Congos, určitě si nenechte ujít The Gladiators. Vystoupí 26. října v pražském Lucerna Music Baru jako součást série dvaceti koncertů u příležitosti 20. výročí klubu.

Vstupenky jsou k dispozici za 450,- Kč + poplatky na pokladně Lucerna Music Baru (bez poplatku), na webu musicbar.cz a v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketportal, Eventim a GoOut.cz.

U této akce je možnost zakoupení Reggae Harvest Comboticketu za 800,- Kč + poplatky, který zahrnuje vstup na tyto 2 koncerty v Lucerna Music Baru: 26.10. - The Gladiators + 10.11. - Junior Kelly.